Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példát mutattak segítőkészségből és szolidaritásból

A szeretet és a jóakarat ajándékai

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László, Janó Miklós törzsőrmester |  2023. december 14. 15:55

Rendhagyó testnevelésóra, katonazenekari koncert, találkozás katonasportolókkal és adventi gála – így köszönte meg a Honvédelmi Minisztérium Szentes városának a szeptemberben meghirdetett karitatív program keretében kilenc iskola által összegyűjtött, hátrányos helyzetű gyermekeknek szánt közel nyolcszáz ajándékot, december 13-án.

„Hosszas szervezőmunka, számos szervezet összehangolt tevékenységének eredménye a mai este” – mondta a karitatív program adventi gáláján dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. „Szentes város iskolái és családjaik példát mutattak segítőkészségből és szolidaritásból a nehézsorsú gyerekeknek gyűjtött adományokkal” – hangsúlyozta köszöntőjében.

„A mai napon ezért hoztunk egy szeletet abból, amire igazán büszkék vagyunk: katonasportolóink és katonazenészeink révén örömmel mutatjuk meg, hogy a Magyar Honvédség szervezetében milyen nagyszerű értékek rejlenek. Művészet és sport – egyetemes nyelvek, melyek segítenek hidat építeni a társadalom felé” – emelte ki a helyettes államtitkár.

2023.12.13.kl.Szentesi Karitatív Program és Gála KLAC6457

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő szintén köszöntötte az egybegyűlteket. „Az öröm az egyik legnagyobb ajándék, amit módunknak áll adni a másiknak; segítséggel, odafigyeléssel, egy mosollyal, egy lelkesítő előadással vagy zenével” – emlékeztett. Mint fogalmazott, a térségben az iskolák pedagógusai, diákjai, szüleik, illetve cégek és társadalmi szervezetek által kivételes összefogás alakult ki, amelynek erejével azokról a gyermekekről és családokról gondoskodtak, akiknél az ajándékozás másképp nem tudna az ünnep része lenni. „Számtalan iskolában gyűjtötték azokat a dobozokat, amelyek az apró játékokon és édességeken túl sokkal többről, a szeretetről és a jóakaratról szólnak” – hangsúlyozta.

A programsorozat előkészítéseképp december tizenegyedike reggelén hosszú útra indultak a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái: a csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium mellett nyolc szentesi intézményből közel nyolcszáz ajándékot sikerült összegyűjteni a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése érdekében, amelyeket az átadás napjáig az alakulat laktanyájában raktároztak el. A csomagokat két nappal később osztották szét a térség három iskolájában: a Honvéd Kadét Programban résztvevő HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikumban, a Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskolában, illetve a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben.

2023.12.13.kl.Szentesi Karitatív Program és Gála KLAC5973

Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének (HOSOSZ) elnöke jóvoltából a gyűjtésben akár adományozóként, akár adományozottként résztvevő középiskolások fiataljai rendhagyó testnevelésórán vehettek részt. A diákok találkozhattak az MH Sportszázad katonasportolóival: a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban például Alekszejev Tamara szakaszvezető, öttusa világ- és Európa-bajnokkal, illetve Horváth Karolina tizedes, triatlonistával, aki U23-as világbajnokságon ötödik, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon pedig második helyezést ért el.

A csongrádi intézményben az elsősorban sorversenyre épülő mozgás előtt Csurgó Attila ezredes, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred parancsnoka köszöntötte az iskola tanulóit. „Az elmúlt hetek, hónapok karitatív programjának a – mondjuk úgy – szüretelése után az összegyűjtött ajándékok bekerültek a laktanyánkba, majd a mai nap folyamán ezeket olyan rászoruló gyerekek kapják, akik máskülönben ajándékok nélkül ünnepelnék a karácsonyt” – fogalmazott Csurgó ezredes.

_JMF7188

A katonasportolókkal és olimpikonokkal később a kisebbek is találkozhattak; a Szentesi Polgármesteri Hivatal dísztermében ugyanis egy kötetlen beszélgetés során kérdezhették a sportolókat, többek között mindennapjaikról, az élsport és a katonai hivatás összeegyeztethetőségéről, illetve versenyélményeikről.

A köszönet minden korcsoportnak járt, a karitatív programban közreműködő általános iskolák diákjainak napját az MH Szolnoki Légierő Zenekar tette szebbé a Tóth József Színház és Vigadóban, egy vetítéssel egybekötött koncerttel. A nap adventi gálával zárult, melynek műsorát a szolnoki zenekar mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szolgáltatta.

Kapcsolódó cikkek