Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújult második világháborús magyar síremlék Szlovákiában

Szöveg: Várkonyi Melinda őrnagy |  2021. november 6. 19:50

Az 1944 végén elesett 12 hódoscsépányi születésű magyar katona felújított síremlékének avatóünnepségét tartották meg október végén Szlovákiában, a Klenóc községhez tartozó Klenóc-Pusztarét (ma Klenovec Skorušina) temetőjében.

Szlovákia (1)
Szlovákia (3)

A magyar katonák síremlékét - a civil szervezetek programtámogatásának részeként - a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Memoriae Patrum Honismereti Társulás között megkötött támogatási szerződés alapján újították fel.

Szlovákia (2)

1944. november-december fordulóján a magyar 1. hadsereg egy ellátmányt szállító ismeretlen létszámú magyar királyi honvédekből álló alakulatára tisztázatlan körülmények között partizánok támadtak a Vepor-hegységben, melynek során 12 csépányi honvéd - név szerint: Csépányi Bárdos József, Csomós György, Göböly Gusztáv, Gömöri András, Illés Antal, Koós József, Koós Lajos, Koós Pál, Lestál László, Papp Árpád, Ríger József és Szögedi József - életét vesztette.

A síremlék avatásán Zlata Kaštanova, Klenóc község polgármestere és Dr. Horváth Csaba ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese emlékezett meg a háború áldozatairól. A megemlékezésen részt vett Bréda Tivadar, a Memoriae Patrum Honismereti Társulás elnöke, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület képviselői és az ózdi Vasvár Úti Általános Iskola küldöttsége.

E közös sírhely az emléküket őrző leszármazottaknak, rokonoknak, a történetüket ismerő kisszámú helybélinek köszönhetően máig fennmaradt és őrzi emléküket.

Szlovákia (4)
Szlovákia (5)