Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megválasztották az év altisztjeit a területvédelmi ezrednél

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. január 11. 7:11

Első alkalommal választották meg az év altisztjeit az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél. A járványügyi szabályok miatt szűk körben megtartott ünnepségen Polyák András ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a katonákat január 6-án, a nyíregyházi Damjanich laktanyában, az ezred székhelyén.

Év-altisztjei_MH2TVE (1)

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett ünnepségen két kategóriában vehettek át oklevelet a katonák. A hivatásos, szerződéses katonák közül, kiemelkedő munkája eredményeképpen, a 2021-es év altisztjének  - a 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljtól - Reményi Sándor főtörzsőrmestert választották meg. A tartalékos katonák között az év altisztje  a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóaljnál szolgálatot teljesítő Kökény Zsolt Dénesné önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) törzsőrmester lett. 

A díjazottaknak Polyák András ezredes adott át emlékplaketteket, majd Miklós Bence főtörzszászlós, a területvédelmi ezred vezénylőzászlósa megköszönte a két katona egész éves szolgálatát, és az altiszti falra helyezte fel az elismerésben részesülők fényképeit.

A rendezvényt követően eddigi katonai pályafutásokról és jövőbeli céljaikról beszélgettünk a kitüntetettekkel.

Év-altisztjei_MH2TVE (4)

Mióta vagytok a katonai pályán? Miért választottátok ezt a hivatást?

Reményi Sándor főtörzsőrmester: 2004 óta vagyok katona. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál lövész beosztásokban teljesítettem szolgálatot, majd a területvédelmi ezred megalakulásakor kerültem a debreceni zászlóaljhoz.

Kökény Zsolt Dénesné ÖTT törzsőrmester: 2018. áprilisában szereltem fel önkéntes tartalékos katonának a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóaljhoz. Mindig is vonzott a katonai pálya. Több olyan rendezvényen vettem részt, ahol lehetőségem volt toborzókkal is beszélgetni, és ennek is köszönhetően megtetszett a katonai hivatás. Amikor a családi helyzetem már megengedte, és a gyermekeim is elég nagyok lettek, akkor jelentkeztem önkéntes területvédelmi tartalékos katonának.

Év-altisztjei_MH2TVE (5)

Milyen feladatokban vettetek részt az elmúlt időszakban?

Reményi Sándor főtörzsőrmester: Főként a tartalékos katonák oktatásában és kiképzésében vettem és veszek jelenleg is részt. Emellett a zászlóalj megalakulása óta szervezünk különböző versenyeket, menetgyakorlatokat, ahol a katonák megmutathatják képességeiket. A tartalékosok missziós felkészítésében már másodjára veszek részt. Folyamatosan tartom a kapcsolatot a jelenleg Koszovóban szolgáló tartalékosokkal is. A visszaigazolások alapján elmondható, hogy jól teljesítenek, meg vannak velük elégedve.

Kökény Zsolt Dénesné ÖTT törzsőrmester: 2018-ban teljesítettem az alapfelkészítést, s ezt követően, immár kiképzett tartalékosként lehetőségem nyílt részt venni a Magyar Honvédség feladataiban, különböző gyakorlatain és kiképzési rendezvényein. Részt vettem 2021-ben az Ohiói Nemzeti Gárdával közös minősítő gyakorlaton az Amerikai Egyesült Államokban és azt megelőző felkészítés sorozaton 2020-ban, valamint a KFOR misszióra történő felkészülésen is. Utóbbit egy sérülés miatt végül nem tudtam vállalni. A határvédelmi feladatra is már több alkalommal vezényeltek, emellett rendszeresen részt veszek a 38. Területvédelmi Zászlóalj kiképzésein, ahol igyekszem megosztani társaimmal és beosztottjaimmal a tapasztalataimat. Szeretem a katonai sportversenyeket, mert azokon tartalékos katonaként is indulhatok, nagyon tetszett például a Békéscsabán megrendezett Sárgarigók Vonulása elnevezésű járőrverseny.

Év-altisztjei_MH2TVE (6)

Hogyan fogadtátok, milyen érzéseket váltott ki belőletek, amikor megtudtátok, hogy ti kaptátok az év altisztje elismerést?

Reményi Sándor főtörzsőrmester: Nagyon büszke vagyok az ezred év altisztje címre, ami  egyben egy visszacsatolás is, hogy jól végzem a feladataimat. Azt mutatja, hogy jó úton járok. Szeretnék továbbra is ezen az úton haladni és még jobb eredményeket elérni.

Kökény Zsolt Dénesné ÖTT törzsőrmester: Megdöbbentem és egyben meg is hatódtam, hogy én kaptam az ezrednél az év tartalékos altisztje elismerést, mert úgy gondolom: nagyon sok olyan kiváló tartalékos katona van a zászlóaljunknál, akik hónapról-hónapra, évről-évre bizonyítják rátermettségüket. Több laktanyában jártam már, ahol a falon a kitüntettek képei láthatóak, nagyon jó érzés és büszke vagyok rá, hogy most már én is köztük lehetek.

Milyen jövőbeli feladatok, célok, állnak előttetek?

Reményi Sándor főtörzsőrmester: Szeretném magamat még jobban fejleszteni. Mindig tanulhat az ember, olyan nincs, hogy már nem lehet többet tanulni. A célom, hogy a tartalékosnak tudjak még újat mutatni. Azoknak, akik elvégezték a 12 modult, szeretnék még több tudást átadni, hogy ezáltal még felkészültebbek legyenek. 

Kökény Zsolt Dénesné ÖTT törzsőrmester: Szeretnék szeptemberben missziós külszolgálatot vállalni. A továbbiakban is célom az, hogy olyan versenyeken, feladatokban vehessek részt, ahol meg lehet mutatni mire képes az ember. Nem vagyok egy helyben ülő típus, szeretek mozogni és várom ezeket a kihívásokat. Célom az, hogy a megszerzett tudásomat a tőlem telhető legjobb módon kamatoztathassam a Magyar Honvédség kötelékében, és átadhassam a beosztott tartalékos katonák számára.