Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menetben – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. január 12. 17:04

A Tapolca környékén, 2000-ben megrendezett első Doni Hősök Emléktúrának csupán négy résztvevője volt, míg a múlt évben már tizenhárom menetszázad – több mint ezer fővel – indult útnak az ország számos régiójában, hogy összesen nyolcvannégy települést érintve emlékezzen az 1943 januárjában, az urivi áttörés után a mínusz 35 Celsius-fokos hidegben küzdő magyar katonákra.

MH_2021_január_borító

Az ötletgazda, Jásdi Balázs és három társa immár több mint két évtizede kelt útra először, hogy második világháborús felszerelésben, gyalogtúrával emlékezzenek a doni áttörésre és a 2. magyar hadsereg katasztrófájára. A nemes gesztus hamarosan követőkre talált, s évről évre mind többen csatlakoztak a menethez.

– Akkortájt a katonai hagyományőrzés még gyerekcipőben járt, különösen a második világháború időszakának tekintetében. Engem zavart, hogy nincs igazi tartalom a tevékenység mögött, s ebben a formában kicsit komolytalannak véltem a hagyományőrzést – fogalmazott Jásdi Balázs. Ekkor támadt az ötlet: meneteljenek, hiszen az már valós teljesítmény! Négyen voltak, s a korhű egyenruhák mellett rendelkeztek két puskával, továbbá egy-egy golyószóróval és géppisztollyal.

A kötelező rendőrségi bejelentést követően vágtak neki az első, háromnapos Doni Hősök Emléktúrának, amelyről akkor – beszalmázott istállókban éjszakázva – még nem gondolták, hogy egy százakat megmozgató rendezvény hagyományát teremtik meg. A folytatást illetően viszont nem lehettek kétségeik; egyre inkább úgy érezték, hogy ezt a kezdeményezést nem hagyhatják veszni, a túrát évről évre meg kell ismételni.

– Az első emlékmenet után felkerestem a néhai Kovács László alezredest Veszprémben, akinek a javaslatára beléptünk az éppen akkor alakult Magyar Tartalékosok Szövetségébe, így a második túránkat már a szervezet égisze alatt, húsz fővel teljesítettük – emlékezett vissza az ötletgazda.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 15-én megjelenő számában!