Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet egy moszkvai repülőtéren

Szöveg: honvedelem.hu hírösszefoglaló |  2011. január 24. 16:12

Helyi idő szerint délután fél ötkor hatalmas robbanás rázta meg a Moszkvában található domogyedovói repülőtér érkezési oldalának terminálját. Az első jelentések szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a repülőtéren. A merényletben legkevesebb harmincegy ember meghalt, és több mint százan megsérültek. Az orosz hatóságok azt közölték, hogy terrorcselekmény történt.

Robbanás történt Moszkvában, a domogyedovói repülőtéren, az érkezési oldal termináljában január 24-én, helyi idő szerint délután fél ötkor. Az orosz egészségügyi minisztérium szerint legalább 31 ember meghalt, és körülbelül 130-an megsérültek. Az első hírügynökségi jelentések szerint öngyilkos merénylő robbantott. Az orosz hatóságok azt közölték, hogy terrorcselekmény történt.

A domogyedovói a legforgalmasabb moszkvai reptér, sok üzletember és turista használja. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint nagy a füst a környéken.
A reptér egyik szóvivője szerint a robbanás abban a teremben történt, ahol az érkező járatok utasait fogadják. Orosz hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva azt írják, hogy a terem megtelt füsttel.

Az érkező nemzetközi járatokat átirányítják más repterekre.
Az Interfax orosz hírügynökség szerint 20 ember életveszélyes állapotban van. A hatóságok igyekeznek megelőzni a belügyi szervek az újabb robbantást, zavarókészülékeket vetnek be, hogy ne lehessen mobiltelefonálni.

A helyszínre sietett a legfőbb ügyész helyettese és a moszkvai közlekedési
ügyész, a történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt. A
CNN információi szerint egy magányos merénylő volt az elkövető, aki egy házi
készítésű bombával robbantott. A szerkezetbe fém darabokat is tett, hogy minél
nagyobb legyen a hatás.

Az Interfax szerint Moszkvában a nyilvános helyeken megerősítik a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést, valamint a járműveket fokozottan ellenőrzik a merénylet miatt.

Nincs magyar halott

Az egyik magyar hírportál kérdésére válaszolva Pataki Eszter,
a Külügyminisztérium munkatársa elmondta, hogy a domogyedovoi repülőtér magyar
gépeket nem fogad. A tájékoztatás szerint a tragédiában nem sérült meg magyar
állampolgár. Az orosz hatóságok eddig nem adtak ki közleményt a halottak
állampolgárságáról.