Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet Pakisztánban – a tálibok nem vállalták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 14. 6:32

Legkevesebb hetvenen vesztették életüket a legújabb adatok szerint a június 11-ei, szombat éjszakai kettős robbantásos merényletben Pakisztán északnyugati részén, Pesavar városában; a vallási fanatikus tálib mozgalom tagadta, hogy köze lenne az elmúlt hónapok legvéresebb merényletéhez.

Először egy szálloda fürdőjében történt kisebb robbanás, majd az odasereglő emberek – civilek, rendőrök és mentők – körében végzett pusztítást egy második, az elsőnél sokkal erősebb detonáció. A második robbantást motorbiciklis öngyilkos merénylő hajtotta végre – közölték pakisztáni hivatalos forrásból.

A rendőrség közlése szerint feltételezhető, hogy a 70 halott még mindig nem a végleges adat, mert több mint száz ember megsebesült, közülük többen életveszélyesen.

“Nem veszünk célba ártatlanokat, csak a biztonsági erőket, a kormányt és az őket támogatókat" – közölte a tálib lázadók szóvivője. A mozgalom bosszút hirdetett, miután bő egy hónapja Pakisztánban egy amerikai kommandó rajtaütésben megölte Oszama bin Ladent, a tálibokkal szövetséges al-Kaida terrorista hálózat vezetőjét.

Csaknem 4500 ember vesztette életét az elmúlt négy évben Pakisztánban a tálibok és más radikális iszlamista csoportok merényleteiben. A szombat éjszakai kettős merénylet helyszíne, Pesavar az Afganisztánnal szomszédos északnyugat-pakisztáni törzsi terület közelében fekszik.

A merényletet megelőző napon kezdett tárgyalásokat Pakisztánban Leon Panetta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, aki még idén átveszi a védelmi tárcát az amerikai kormányban. A megbeszélések középpontjában hírek szerint az áll, hogy az Egyesült Államok egy közelmúltbeli megállapodás alapján hány hírszerzőt küldhet a dél-ázsiai országba, és milyen jogosítványokkal ruházzák föl őket.

Ugyanebben az időben Iszlámábádban tárgyalt Hamid Karzai afgán elnök is, aki ígéretet kapott a pakisztáni vezetéstől arra, hogy Pakisztán támogatni fogja az afganisztáni békefolyamatot.