Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet Tádzsikisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 3. 13:45

Robbantásos merényletet követettek el pénteken egy tádzsikisztáni rendőrőrsön. Legkevesebb egy ember életét vesztette, mintegy 20 másik – köztük 12 rendőr – pedig megsebesült – közölték rendőrségi források. Egyes források szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Az épületben tűz ütött ki.

A merényletet a fővárostól, Dusanbétól mintegy 340 kilométerrel északra, Tádzsikisztán második legnagyobb városában, Hudzsandban követték el. Itt a múlt hónapban egy betiltott iszlamista csoport 10 követőjét ítélték szigorú – néhány esetben 15 év – börtönbüntetésre.

A közép-ázsiai, túlnyomórészt muszlimok lakta volt szovjet tagköztársaságokban egyre gyakoribbak a szélsőséges fegyveres bandák és a biztonsági erők közötti összecsapások, amit a régió országainak vezetői ez erősödő iszlamizmusnak tulajdonítanak.

Tádzsikisztánban csak idén több mint száz aktivistát tartóztattak le, akik valamelyik radikális és betiltott iszlamista szervezet tagjai voltak. Ebben az évben került rendőrkézre többek között az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom 25 tagja is.

Emomalii Rahmon tádzsik államfő egy múlt heti beszédében a szülőket arra kérte, hogy hozzák haza a külföldi vallási iskolákban tanuló gyermekeiket, mivel ott könnyen megfertőzhetik őket a terrorizmus és más szélsőséges irányzatok hirdetői.