Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb hadgyakorlat a Sárga-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 3. 12:11

Újabb tengeri hadgyakorlatot kezd a Sárga-tengeren vasárnap az Egyesült Államok és Dél-Korea, amely ismételt figyelmeztetés lehet Észak-Koreának, hogy tartózkodjon a provokációktól. A gyakorlat része annak a manőversorozatnak, amelyet egy dél-koreai hadihajó március végi elsüllyesztése miatt kezdeményeztek.

A Cshonan korvettet egy nemzetközi vizsgálóbizottság megállapítása szerint Észak-Korea süllyesztette el. Phenjan viszont tagadja, hogy köze lett volna a tragédiához – amelyben a déli haditengerészet 46 tagja vesztette életét -, és provokációnak minősíti a Koreai-félsziget térségében végrehajtott amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat.

Dél-koreai katonai források tájékoztatása szerint a mostani, ötnapos manőver során a tengeralattjárók elleni harcot gyakorolják, beleértve ebbe az észak-koreai tengeralattjárók felderítését és megsemmisítését. Amerikai részről két romboló, egy őrnaszád, egy tengeralattjáró, három P-3C Orion típusú felderítő repülőgép és tengeralattjárók elleni hadviselésre kifejlesztett repülőgép vesz részt.

Szöul négy rombolóval, legalább egy fregattal, egy tengeralattjáróval, valamint felderítő gépekkel képviselteti magát. Mintegy 1700 amerikai és dél-koreai vesz részt a gyakorlatokon, amelyek jelentőségüket tekintve csekélyebbek az augusztus közepén rendezetteknél. Az akkoriakra 30 ezer amerikai és 56 ezer dél-koreai katonát vezényeltek.