Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletben meghalt kilenc török katona

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 29. 12:09

Kilenc katona meghalt és két másik megsebesült szerdán Törökország délkeleti részén, amikor járművük közelében felrobbant egy út mentén elrejtett pokolgép; a támadást feltehetően a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hajtotta végre – közölte a török hadsereg.

A Diyarbakir tartományban elkövetett merénylet célpontja egy katonai konvoj előőrse volt – mondta Ilker Basbug vezérkari főnök.

A CNN-Türk török hírtelevízió korábban tíz katona haláláról számolt be. Értesülése szerint a 100 kilogramm súlyú robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe szerdán reggel a Diyarbakir és Bingöl – két többségében kurdok lakta város – közötti országúton.

Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is terrorszervezetnek minősített PKK gyakran hajt végre robbantásos merényleteket török biztonsági erők ellen.A PKK az 1980-as évek eleje óta harcol Törökország kurdok lakta térségének nagyobb autonómiájáért vagy függetlenségéért. A török hadsereg adatai szerint a fegyveres konfliktus már legalább 35 ezer halottat követelt.