Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly légvédelmi célú fejlesztés előtt a finn haderő

Szöveg: raketadandar.hu |  2009. április 29. 14:24

Finnország új, a NATO követelményeknek és szabványoknak megfelelő légvédelmi rakétafegyverzet beszerzését tervezi, mellyel a kivonásra kerülő régi orosz fegyverzetet kívánja felváltani. Emellett várhatóan döntés születik a légvédelmi rendszer részét képező, elavult radarrendszer modernizációjáról, illetve annak esetleges elhalasztásáról is.

Az F/A–18 HORNET típusú vadászrepülőgépek tavalyi beszerzése mögött második legnagyobb összegű finn katonai beszerzés alapvető célja, hogy lehetőleg a NATO országokban is alkalmazott légvédelmi eszközökkel váltsa fel az 1996-ban orosz államadósság fejében beszerzett orosz BUK–M1 (SA–11 GADFLY) típusú légvédelmi rakétakomplexumokat.

A finn kormányzat asztalán két alternatíva vár döntésre: az egyik az AIM–120C AMRAAM légiharc rakéta földi indítású változatával operáló norvég-amerikai NASAMS, míg a másik az ASTER 30 rakétát alkalmazó és ballisztikus rakétavédelemi feladatok ellátására is képes francia-olasz SAMPT/T.A YLE finn állami hírügynökség információja szerint a több, mint 400 millió eurós beszerzés ügyében jövő héten várható döntés.

1595886624
A fegyverzet kiválasztás szempontjából kiemelt jelentőségű lesz, hogy – bár Finnország nem a Szövetség tagja – a kiválasztott légvédelmi eszközök legyenek képesek együttműködni más, NATO szabványok szerint működő légvédelmi rendszerekkel is.

Mindemellett Olli Nepponen, a finn parlament védelmi bizottságának helyettes vezetője elmondta, hogy a beszerzés nem csupán az orosz rakéták kivonásáról szól, hiszen a döntés során számos olyan egyéb tényezőt is figyelembe vesznek, mint például a finn ipar részére potenciálisan komoly megrendeléseket eredményező ellentételezési lehetőségek.

A várakozások szerint a kormány a légvédelmi rakéták beszerzésével egyidőben dönt a finn légtérellenőrzés gerincét alkotó radarberendezések modernizációjáról is, mellyel együtt a katonai célú fejlesztések/beszerzések összege elérheti a 700 millió eurót is.