Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országos programozási és gépkezelési verseny az egyetemen

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. április 29. 15:27

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai Kara április 22–24-e között rendezte meg az országos CNC programozás és gépkezelés szakmai versenyt. A vetélkedésre az ország minden középiskolájából érkeztek tanulók, akik közül az elődöntőn legalább hatvan százalékot teljesítő, legjobb húsz hallgató juthatott be a döntőbe.

A Bolyai karon a CNC képzés nagy múltra tekint vissza, közel 15 éve kezdtek el foglalkozni vele. Évente csaknem 250 szakmunkás tanuló (NC-, CNC gépkezelő, CNC-forgácsoló, NC-, CNC-programozó technológus, CAD/CAM, CNC-programozó technológus) tesz sikeres OKJ-s vizsgát.

A bolognai folyamatban végző BSc gépészmérnököknek is kötelező a két darab szakmunkás bizonyítvány – a CNC-forgácsoló és CAD/CAM, CNC-programozó technológusi papír – megszerzése.
A Bolyai karon képezik a magyar iparban „húzónévként" jelen lévő cégek gépkezelőit, programozóit. A CNC-oktatók az országos szakértői névjegyzék gépészet szakterületén elismert szakértők, vizsgaelnöki tagok.

Itt működik Magyarország legnagyobb NC-, CNC oktató- és vizsgaközpontja, kettő a 21. század színvonalának megfelelően felszerelt szakkabinettel, 32 fős számítógépes labor és hét szerszámgépes (köztük egy 5D-s megmunkáló központ) CNC labor teszi lehetővé a magas színvonalú képzést és szakmai versenyt.

 

Címkékvizsga