Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hűségeskü helyett a száműzést választotta

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. április 29. 15:44

A magyarországi rendek és a Habsburg ház képviselői 1711. április 26-i szatmári találkozójukon néhány javítás után elfogadták a béke szövegét, amelyet április 30-án írtak alá. Másnap, május 1-én a majtényi síkon a Károlyi Sándor vezette 12 ezres kuruc sereg letette a fegyvert, földbe szúrta a 149 zászlót és felesküdött a már két hete halott I. József császárra.

Az 1703-ban kitört szabadságharc kezdeti időszakában a kuruc seregek sorra aratták győzelmeiket. Ennek az lett a következménye, hogy 1704-ben a gyulafehérvári és 1705-ben a szécsényi országgyűléseken Rákóczi Ferencet Erdély, illetve Magyarország fejedelmévé választották meg. Az ország új államformája a rendi konföderáció lett, a minta Lengyelország volt. Rákóczinak vezérlő-fejedelemként tejhatalma lett a külügyekben, a hadügyekben és a pénzügyekben, korlátozott mértékben, de beleszólhatott a vallási ügyekbe és a törvényhozásba is. Ezt követte 1707. június 13., amikor az ónodi országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását. A kuruc csapatok ekkorra jelentős területeket foglaltak el, de működőképes államhatalmat nem tudtak kiépíteni. A külföldi országok, főleg a franciák támogatásának a megszűnése, az egyre növekvő pénzügyi és gazdasági nehézségek miatt a kurucok nép által történő támogatottsága egyre gyorsabban romlott. A problémákat tetézte, hogy az országban pestis járvány ütötte fel a fejét. A nemesek a jobbágyaikat visszarendelték a földjeikre és a nemesi közteherviselésnek is ellenálltak.

A császári seregek 1708-ban először Trencsénnél, majd 1710 januárjában Romhánynál nagy vereséget mértek Rákóczi csapataira. Egész ezredek szóródnak szét az országban és a csapatok morális hanyatlását már nem lehetett megállítani. Ezért a kuruc katonai vezetők többsége belátta, hogy a magyar függetlenség nem vívható ki katonai eszközökkel, vissza kell térni a békés, politikai tárgyalásokhoz. I. József, a Nyugat-Európában kialakult állapotok miatt hozzájárult egy a magyarokkal megkötendő szerződés tárgyalásainak beindításához. A Magyarországon lévő császári erők főparancsnoka Pálffy János tábornagy 1710. november 14-én levelet írt Károlyi Sándornak, melyben javaslatot tett a fegyverszüneti tárgyalások megkezdésére. Rákóczi ezt még engedélyezte Károlyinak, de ezzel csak az volt a célja, hogy időt nyerjen. Az első találkozónak lett az eredménye az, hogy 1711. január 13-én megkötötték a fegyverszünetet, ami ugyan csak nyolc napra szólt, de később több esetben újra meghosszabbították. Rákóczi 1711. január 31-én Vaján személyesen fogadta Pálffy tábornagyot, majd február 21-én Lengyelországba utazott, ahol tárgyalásokat kezdett Nagy Péter orosz cárral egy esetleges katonai szövetség létrehozásáról. Főparancsnokát, Károlyit távollétében arra hatalmazta fel, hogy az osztrákokkal időhúzó tárgyalásokat folytasson.

Károlyi és Pálffy között folyó tárgyalások végül odáig vezettek, hogy a magyar főparancsnok március 14-én egy átfogó békekötés mellett kötelezte el magát és titokban hűségesküt tett a császárra. A tárgyalások ezt követően Károlyi és Pálffy között tovább folytatódtak és ennek a megállapodásnak a tervezetét a törvényeknek megfelelően a rendek elé kellett vinnie. Ezért hívta össze Károlyi április 27-én Szatmárra a rendeket, ugyan arra a napra, amikorra Rákóczi Husztra várta gyűlésben lévő urakat.

Közben I. József német-római császár és magyar király, április 17-én Bécsben meghalt és a császári udvarban rögtön minisztertanácsi ülést tartottak, tudatosan eltitkolták a császár halálát, valamint a trónváltozásra hivatkozva Pálffyt leváltották főparancsnoki tisztjéről. Ezt a rendeletet Pálffy csak nagyon későn kapta meg és ezért ő közben még folytatta a magyarokkal megkezdett tárgyalásait. Károlyi a tárgyalások eredményeiről folyamatosan értesítette a kuruc csapatok vezetőit. Ekkor úgy tűnt, hogy nagyon sok helyen örömmel fogadták a békekötés lehetőségének a hírét, mert az elhúzódó háború már nagyon nagy anyagi és személyi veszteségeket okozott az országnak. Rákóczi az utolsó pillanatban még tett egy kísérletet a kiegyezés meghiúsítására. Levelet írt a rendeknek, amiben azt kérte, hogy senki ne engedelmeskedjen Károlyinak. Károlyinak is írt egy külön levelet, amelyben elítélte a főparancsnok megállapodásra irányuló cselekedetét és valósággal megátkozta: „a kiontandó vér szálljon reá és ivadékaira!" A tömegek ekkorra már belefáradtak a hosszú, reménytelen küzdelembe és kevesen osztoztak Rákóczi féle felfogással.

 

Április 27-én Szatmáron, a templomban megtartott rendi gyűlés zavartalanul került megtartásra. Károlyit választották meg az ülés elnökének. Általánosságban elfogadták az elnök által előterjesztett egyezség pontjait, a részleteket illetően, többek közt a vallásügyben voltak javaslatok a módosításra. Másnap, Károlyi Locherrel tárgyalt a módosítások dolgában és véglegesen sikerült megegyezniük, amit a javítást követően felolvastak a rendeknek. Itt mondták ki többek között azt, hogy akik a békekötést titokban, vagy nyíltan megkérdőjelezik azok „legyenek számkivetettek !" A szatmári békeszerződés végleges szövegét április 30-án írták alá. Másnap május 1-én a majtényi síkon a Károly Sándor vezette kuruc sereg letette a fegyvert. A szerződést a Habsburg uralkodó hiányában Eugénia anyacsászárné erősítette meg. A nemesek és a főtisztek május 1-én és 2-án írták alá a dokumentumot.

A szerződés legfontosabb kitételei értelmében megkegyelmeztek a szabadságharc résztvevőinek és vezetőinek. A nemesség megtarthatta kiváltságait, ha hűséget esküdött a Habsburgoknak, és ugyanígy a jobbágyok is megtarthatták a kiváltságaikat. Továbbra is vallásszabadság lehetett az országban, az uralkodó pedig tiszteletben tartotta Magyarország és Erdély érvényben lévő alkotmányát. Rákóczi nem volt hajlandó elfogadni a megegyezés pontjait és ezért először Lengyelországba, majd Franciaországba, végül Törökországba ment száműzetésbe.