Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletben megsebesült az ingusföldi elnök

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 22. 9:20

Robbantásos merényletben életveszélyesen megsebesült hétfőn Junusz-Bek Jevkurov, Ingusföld dél-oroszországi köztársaság elnöke; a vezető legkevesebb három testőre életét vesztette.

A politikust kórházba szállították, és megműtötték. Állapota válságos. Hírek szerint Moszkvából orvoscsoport indult Ingusföldre, hogy folytassa az elnök kezelését.

Egy út mentén veszteglő autóban lépett működésbe pokolgép, amikor elhaladt mellette a Jevkurov elnököt szállító gépkocsioszlop. A merénylet a Naszir-Kortovszkij körzetben történt, a kaukázusi köztársaság székhelye, Nazrany közelében. A halottak és a sebesültek számáról egymásnak ellentmondó értesülések láttak napvilágot. Hírek szerint a robbantásban megsebesült az ingus elnök fivére is.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök tavaly októberben nevezte ki a valamikori ejtőernyős deszantos Jevkurovot Ingusföld élére.

Az elnök az utóbbi két hétben már a harmadik olyan magas rangú illetékes, aki merénylet célpontja lett Ingusföldön. Bő egy hete a köztársaság miniszterelnök-helyettesével végeztek ismeretlenek Nazranyban. Néhány nappal korábban ugyanitt a köztársaság legfelsőbb bíróságának elnökhelyettesét ölték meg ismeretlen merénylők.

Az elmúlt években számos merényletet követtek el a muszlim szeparatista lázadás sújtotta Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön. Az erőszak mára már riasztó méreteket öltött az egész észak-kaukázusi térségben; ezt a két csecsenföldi háború és a szélsőséges iszlám tanok terjedése mellett a szegénység, a korrupció, valamint az etnikai csoportok közötti ellentétek táplálják.