Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényleteket hiúsítottak meg az Egyesült Államokban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 25. 8:21

Két, terrorakciókra készülő férfit vettek őrizetbe az Egyesült Államokban: az egyikük az északi Illinois államban, Springfieldben akart felrobbantani egy szövetségi épületet, amely bíróságként is működik, a másik pedig a texasi Dallasban próbált pokolgépet elhelyezni egy felhőkarcolónál.

Az illinois-i eset még szerdán történt, ám csak másnap hozták nyilvánosságra az ügyet. Dallasban csütörtökön vették őrizetbe az illetőt.

Springfieldben egy amerikai, az iszlám hitre áttért 29 éves Michael Finton akarta elkövetni a merényletet. Akkor vették őrizetbe, amikor mobiltelefonjával megpróbálta a távolból felrobantani kocsiját, amivel a szövetségi épületnél parkolt. Az amerikai biztonsági szervek azonban már korábban felfigyeltek a készülődésére, így a kocsiban nem volt igazi robbanóanyag.

Dallasban egy jordániai állampolgárságú, 19 éves fiatal akart merényletet elkövetni: akkor fogták el, amikor kocsijával, és benne a pokolgéppel leparkolt egy 60 emeletes irodaháznál. Az FBI azonban őt is már jó ideje figyelte, így az autóban lévő pokolgép működésképtelen volt.

Az amerikai hatóságok hangsúlyozzák, hogy egyik ügy sincs kapcsolatban azzal a feltételezett New York-i merénylettervvel, amely az elmúlt napokban elég nagy port vert fel az országban. Az ügy fő gyanúsítottja, az afgán származású, de az Egyesült Államokban élő Najibullah Zazi ellen csütörtökön emeltek vádat. A CNN hírtelevízió a nyomozáshoz közeli forrásokat idézve korábban azt közölte, hogy a feltételezett merénylet a New York-i tömegközlekedés, például egy metrócsomópont ellen irányult volna.