Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legszebb, legnehezebb, legönzetlenebb pálya

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. szeptember 25. 7:46

Átadták a Rubin és Vas díszokleveleket a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen azoknak a tiszteknek, akik a második világháború ideje alatt, 1939-ben és 1944-ben diplomáztak az elődintézményekben. A rendezvényen Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is ünnepi köszöntőt mondott.

Szeptember 24-én rendezték meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a magyar királyi Bolyai János Honvéd Műszaki Akadémián, a magyar királyi Honvéd Ludovika Akadémián, valamint a Horthy István Honvéd Nemzeti Akadémián 1939. január 15-én és augusztus 2-án, és 1944. augusztus 20-án és november 15-én végzett tisztek Rubin és Vas díszoklevél adományozó ünnepséget.

1595891726
 

Siposné Prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes asszony, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem mb. oktatási rektor helyettese nyitotta meg a rendezvényt, majd üdvözölte a megjelenteket, így – többek között – Vadai Ágnes államtitkár asszonyt, valamint dr. Felházi Sándor mk. ezredest, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar dékánját, dr. Sipos Jenő mk. okleveles ezredest, a Bolyai János Műszaki Kar dékánját.

1595891726
Vadai Ágnes beszédében kiemelte, az 1939. január 15-én, valamint augusztus 2-án végzett tisztek Rubin díszoklevelet vehetnek át. „Mától Vas díszoklevél emlékezteti a nagy napra azokat a tiszteket, akik a magyar királyi Honvéd Ludovika Akadémián, a Bolyai János Műszaki Karon, valamint a Horthy István Honvéd Repülő Akadémián 1944. augusztus 20-án és november 15-én szerezték meg diplomájukat", tette hozzá az államtitkárasszony, aki ezek után Vörösmarty Mihályt idézte: „Hogy a jelent megítélhessük, és a jövőben haladhassunk, a múltat ismernünk kell." Mint mondta, ismernünk kell, honnan jöttek elődeink. „A magyar katonai akadémia gondolatát 1808-ban iktatta törvénybe az országgyűlés azzal a céllal, hogy egy magasan képzett tisztikar jöhessen létre. A magyar Ludoviceum hadi akadémia terve végül a reformkor eszméiben öltött testet" mondta Vadai Ágnes, aki felidézte azt is, hogy József Nádor 1830-ban tette le az épület alapövét, majd 1848. december első napjaiban kezdte meg működését e fontos tanintézet. „Ám hamar meg is szűnt, és egy kiegyezés kellett ahhoz, hogy újra, 1872. november 21-én, Pesten megindulhasson a magyar nemzeti alapfokú tisztképzés, először gyalogsági és lovassági, majd 1913-tól tüzérségi szakon is", tette hozzá.

Mint azt Vadai Ágnes elmondta, az 1939-40-es tanévtől már 3 felsőfokú katonai tanintézetben folyt az oktatás. „Az Önök iskolái olyan tiszti állományt bocsátottak ki, mely magas színvonalon hajtotta végre a feladatokat, megtalálta helyét a seregben és megbecsült tagja a társadalomnak", emelte ki az államtitkár, aki végül a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet is dicsérte: „A ZMNE-nek egyszerre több igénynek kell megfelelnie, és ezt sikerrel teszi. A Magyar Honvédségnek szüksége van a Magyar tisztképzés intézményére – külföldön is látható eredményei vannak, hogy az egyetem folyamatosan törekszik arra, hogy a képzés minőségét, szerkezetét a szakok struktúráját az igényekhez igazítsa."

1595891726
 

Ezek után Prof. dr. Kecskeméthy Klára és Vadai Ágnes elismeréseket, emléktárgyakat adományozott azoknak a tiszteknek, akik becsülettel teljesítették a haza iránti kötelezettségüket – ezzel megköszönve bajtársasságukat, hősiességüket. Az ezt követő ökumenikus hálaadás után 195 volt tisztnek adták át a Rubin és Vas díszokleveleket. A rendezvény végén Kecskeméthy Klára még felidézte: összesen két tisztavatás történt a második világháború idején, 1939-ben 242, 1944-ben pedig 611 főt, összesen 853 főt avattak honvédtisztté. A rektor helyettes a megjelent tiszteknek azt mondta: „Önök a legszebb, de a legnehezebb és legönzetlenebb pályát választották."

Az elődintézményekben végzetteknek az oklevél adományozását a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 1996 óta végzi.