Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérföldkő a helikopteres fegyvernem életében

Szöveg: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. március 22. 10:04

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kiválasztott pilótáinak különleges műveleti célfelkészítése kezdődött el a napokban.

new challenge 1

Egészen 2019 év végéig kell visszatekintenünk az időben, amikor az első H145M helikopterek megérkeztek a szolnoki bázisra. A pilóták németországi típus átképzése is abban az évben indult, és a folyamat végén az ötven kiképzett pilótával szemben húsz vadonatúj H145M helikopter áll szemben. Az új helikopterek szinte „azonnal” (hónapok alatt) beálltak a légierő feladatrendszerébe és a határ felderítésen, légi szállításokon keresztül a hazai pilótaképzésben is kiemelt szerepet vállaltak.

Ezen feladatok teljesítése mellett jelent meg - a különleges műveleti haderőnem érdekében - a pilótaképzés igénye. Ez a legnehezebb és legösszetettebb munka, amit mindig egy alapos kiválasztás és egy hosszú célfelkészítés előz meg.

new challenge 3

A célfelkészítés alapvetően egy Horvátországban (Zadarban) létesített kiképző központ keretein belül fog lezárulni, viszont a kezdeti lépések éppen most kezdődnek a speciális feladatok begyakorlásával. A begyakorlásra a „New Challenge” gyakorlat során nyílik lehetőség, a helyszínt pedig a központi gyakorló- és lőtér bonyolultabb részei alkotják. Itt a pilótáknak már készség szinten kell teljesítenük a leszállóhelyek rejtett megközelítését, a katonák gyors kirakását és kiemelését nappal és éjjel egyaránt.

Fontos kiemelni, hogy ez egy mérföldkő a helikopteres fegyvernem életében, hiszen a felkészítés végén olyan pilóták jelennek meg, akik egy teljesen új helikopterrel lesznek képesek a különleges légi műveletek végrehajtására.

new challenge 1