Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl a félidőn

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: MH Altiszti Akadémia |  2022. március 22. 8:38

Bácsi Balázs közkatona határozott elképzelésekkel jelentkezett az „Acélkocka” Altisztképzési Rendszer egyéves képzésére. Repülő-műszaki katona szeretne lenni, a 18 hetes Alap Altiszti Tanfolyam után megkezdte a féléves szakmai képzést. Korábban a Bács-Kiskun megyei toborzóirodában szolgált.

Bácsi_Balázs_1

Mi volt a feladatod a toborzóirodában?

Anyagkezelő voltam, ez főként logisztikai feladatokat jelentett. Szerencsére a toborzásba és a szociális gondoskodásba is bekapcsolódhattam. Nagyon sokat tanultam a kollégáktól.

Miért jelentkeztél az „Acélkockára”?

Legénységi katona voltam és szerettem volna előrébb lépni, új területet kipróbálni.

Bácsi_Balázs_2

Sokat készültél?

Igen, minél több pontot akartam elérni a fizikai felmérőn és – mivel előny a nyelvismeret – angolból és németből is letettem a középfokú nyelvvizsgát.

Jó „acélkockának” lenni?

Nagyon! Profi kiképzőink vannak, megtanítanak minket vezetőként gondolkodni, felelősséget vállalni a társainkért. Szerintem a képzés erős alapot ad, és a felszerelés is nagyon modern.

Bácsi_Balázs_3

Sokat fejlődtél?

Igen, főleg lövészetben. A rengeteg gyakorlásnak hála már magabiztosan kezelem a fegyvert. Eleinte nehéz volt, hogy ismét bizonyítanom kellett mindenkinek, hiszen ugyanolyan újonc voltam, mint a többiek.

Voltál már mélyponton?

Persze, de határozott céllal érkeztem ide és meg sem fordult a fejemben, hogy egy-egy nehéz hét után azt mondjam: vége. Vagy átlendül az ember a nehézségeken, vagy más hivatást választ. Szerencsére nagyon jó a közösség, számíthatunk egymásra.

Bácsi_Balázs_4

Mik a terveid?

Repülő-műszaki szeretnék lenni, amihez nagy elméleti tudás szükséges. A féléves szakmai képzés után két évet tanulok Szolnokon, majd jön a típusképzés. Kecskemétiként kis túlzással repülők között nőttem fel, az első poszteremen egy magyar MiG –29-es volt. A mai napig őrzöm Szabó „Topi” Zoltán aláírását, bár már kissé megfakult. Jelenleg a Gripen érdekel, de szívesen dolgoznék az érkező KC-390-nel is.

Mit tanácsolnál a jelentkezőknek?

Amit a toborzóirodában is: legyenek elhivatottak, kitartóak és időben találják meg a hozzájuk passzoló szakterületet.

Bácsi_Balázs_5