Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti kezdeményezés a nemzetközi érdeklődés központjában

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes | Fotó: SSGT Kristin Savage, SHAPE PAO |  2022. március 22. 7:20

Harminc NATO nemzet katonai képviselői számára tartott tájékoztatót a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság megalakításáról és aktiválás előtti helyzetéről Denis Tretinjak vezérőrnagy, a szervezet parancsnoka Belgiumban, a NATO Műveleti Stratégiai Parancsnokságán.

SSGT Savage, SHAPE PAO_01

A Tretinjak tábornok által vezetett delegáció a látogatás alkalmával találkozott a horvát, a magyar és szlovák nemzeti katonai képviselőkkel is.

A parancsnok számára kiemelten fontos, hogy a NATO tagállamok első kézből értesüljenek a hamarosan a NATO haderő struktúra részeként aktiválásra kerülő parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C) alaprendeltetésből adódó feladatairól, küldetéséről, megalakításának főbb fázisairól, feladatairól és feltöltöttségének helyzetéről.

A nemzeti katonai képviselők már előzetesen is nagy érdeklődést mutattak, így – rendszeres találkozójuk részeként – informatív beszámolót hallgathattak meg arról, ahogy a magyar-horvát kezdeményezésre létrejött regionális elgondolás formát öltött és elérte jelenlegi státuszát.

Jól tükrözi az előadás összetettségét, valamint azt, hogy minden témakört részletesen lefedett, hogy kérdések helyett a résztvevők inkább saját tapasztalataikat megosztva támasztották alá az elhangzottakat. A nemzeti katonai képviselők egységesen gondolkodtak arról is, hogy egy többnemzeti szervezet felépítése kihívásokkal teli feladat, ugyanakkor a felelősség magában hordoz magasztos célokat és eredményeket is.

A látogatás keretén belül Joachim Rühle admirális, a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnoksága (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) törzsfőnöke hivatalosan fogadta Tretinjak vezérőrnagyot, akinek lehetősége volt ismertetni a parancsnokság megalakításának aktuális helyzetét. A találkozó végén a SHAPE törzsfőnöke maximális támogatásáról biztosította a parancsnokot.

SSGT Savage, SHAPE PAO_02