Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérföldkő a legújabb amerikai repülőgép-hordozó építésében

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 16. 14:57

2009. november 14-e fontos momentum volt az Egyesült Államok legújabb repülőgép-hordozójának életében, hiszen a Northrop Grumman Newport News-ban található hajóépítő gyárában megtörtént a USS Gerald R. Ford (CVN 78) gerincfektetése.

Az ünnepélyes keretek között megtartott ceremónián az amerikai haditengerészet és a hajógyár illetékesei mellett, a hajó névadójának, az USA 38. elnökének lánya is megjelent.

A U.S. Navy még 2008 szeptemberében rendelte meg 5,1 milliárd dollárért a repülőgép-hordozót, ami az első képviselője lesz az újgenerációs úszó repülőtereknek, melyek majd leváltják a távoli jövőben a napjainkban használt Nimitz-osztályú hordozókat. Az előzetes tervek szerint a nukleáris meghajtású USS Gerald R. Ford 2015-ben állhat hadrendbe az amerikai haditengerészetnél. Mivel hagyományosan egy új hajó-osztály első tagjának a neve lesz az azonos felépítésű egységekből álló kategória névadója, így a következő szuperhordozó generációt Ford-osztálynak fogják nevezni. A program részeként, ami egészen 2058-ig eltart, 11 darab új típusú hordozó épülhet meg.

 

A CVN 78 számítógépes rajza

A hajóépítés történetében minden szempontból egyedülálló konstrukció jelenik majd meg a tengereken. Számos technológiai újítás révén egy, az eddigieknél jóval nagyobb harcértékű repülőgép-hordozó osztály szolgálhatja a U.S. Navy-t, kedvezőbb üzemeltetési költségek mellett.