Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérföldkő az L-39NG programban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. október 3. 19:11

Szabad utat kapott a nemzetközi légtérben végrehajtott repülésekre és a világpiacra történő kilépésre az Aero Vodochody L-39NG repülőgépe, miután megszerezte a cseh védelmi minisztérium illetékes hatóságától a légialkalmassági bizonyítványt.

l-39ng-flight-kouba-2-3

A repülőgép – amely a hidegháborús korszak meghatározó kiképző típusának, az L-39 Albatrosznak a korszerűsített változata - az elsők között kapott olyan nemzetek fölötti katonai szabványok szerinti tanúsítványt, amelyeket az EU és a NATO valamennyi katonai hatósága elismer. A gyártó cég két prototípusa a 2018 decemberi szűzfelszállása óta közel 300 tesztrepülést végzett, a sárkányszerkezetet pedig számos statikai vizsgálatnak vetették alá.

Tavaly az Aero Vodochody megváltoztatta a Williams International FJ44-4M hajtóművel szerelt L-39NG tanúsítási ütemtervét és úgy döntött, hogy 2020 harmadik negyedévében kívánja megszerezni a légialkalmassági bizonyítványt, de ekkor már a teljes képességű változatra – az eredeti terv szerint az alapverzió már 2019-ben megszerezhette volna a légialkalmasságit, ám az nem lett volna elég a nemzetközi piacra történő kilépéshez.

Az RSW Aviation és SkyTech cégek mellett Szenegál Légierő rendelt összesen 26 darab L-39NG-t: az amerikai RSW Aviation és a portugál SkyTech 12 illetve 10 darabot, míg Szenegál négyet. Az amerikai és a portugál civil cégek az NG-ket (is) a megrendelő légierők igényeinek kielégítésére (alájátszás, célrepülés, kiképzés) fogják használni.

l39ng

A 14 évvel ezelőtti privatizáció óta a Penta befektetési társaság volt az Aero Vodochody anyavállalata, idén azonban a tulajdonjogát Tombor András magyar üzletembernek adta el, aki így a vállalat 51% -át birtokolja, az Omnipol cseh nemzetvédelmi társaság pedig 49% -ot fog birtokolni.

Júniusban a cseh kormány „hosszú távú” részvételt ajánlott Szlovákiának a programban egy hazai képzési csomaggal együtt, ha vállalják, hogy nyolc L-39NG-t szereznek be. Szlovákia a beszerezni kívánt Lockheed Martin F-16 Block 70 hajózóit az Egyesült Államokba küldené kiképzésre, Prága azonban azzal érvel, hogy a régióban való képzésükkel pénzt takaríthatnának meg.

lr9ng
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika