Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadászpilóták és az űrhajózás

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 3. 20:45

A magyar űrrepülés 40. évfordulója előtt is tisztelegtek a VIII. Vadászpilóta Találkozó résztvevői október 3-án, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban, Balatonakarattyán.

Vadászpilóta-találkozó (2)

Tették ezt részben azért, mert Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós eddig – amikor csak tehette – részt vett a korábbi találkozókon, melyek célja, hogy az 1938-tól napjainkig vadászgéppel repült és repülő pilótái újra találkozhassanak egykori bajtársaikkal. Farkas Bertalanra idén értelemszerűen nagyobb reflektorfény vetült, már csak azért is, mert emlékeit felelevenítve, fényképekkel illusztrált előadást tartott a jelenlévőknek. Így a sorok között ülő Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, és Jenei Barna ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokhelyettese is hallhatta, amint az első magyar űrhajós feleleveníti a csillagvárosi kiképzés néhány érdekesebb mozzanatát. Farkas Bertalan kitért arra a kérdésre is, amit olyan sokszor feltesznek neki: mikor dőlt el, hogy ő lesz az első magyar űrhajós?

Vadászpilóta-találkozó (3)

„Tulajdonképpen már egy esztendővel korábban, amit aztán megerősítettek. Gondolkodtunk is Valerij Kubaszovval, hogy ebben az időben vajon hogyan éljük az életünket? Tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna, vagy zárkózzunk el a külvilágtól? Nem volt garancia arra sem, hogy egy év múlva ugyanolyan, űrrepülésképes állapotban leszünk, mint a döntés kihirdetésekor” – avatta be a hallgatóságot Farkas Bertalan az akkori dilemmákba. A jelenről szólva az első magyar űrhajós elmondta, hacsak teheti, a mai napig is repül.

Vadászpilóta-találkozó (1)

A vadászpilóta-találkozó résztvevőit levélben üdvözölte Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, méltatva a vadászpilóták mindenkori helytállását.

A főszervező, Helembai László nyugállományú ezredes elmondta: örülnek, hogy a járványhelyzet ellenére azért meg tudták tartani ezt a hagyományos rendezvényt, melynek keretében idén is meggyújtották a múlt és a jelen katonagenerációit összekötő gyertyát, valamint emléklapot adtak át a jelenlévőknek.

Vadászpilóta-találkozó (5)

A kimutatások szerint hazánkban több mint ötszáz vadászpilóta él. Közülük néhányat az erre a célra létrehozott alapítvány minden évben anyagilag is támogat.

A vadászpilóta-találkozó kötetlen bajtársi beszélgetéssel zárult.

Vadászpilóta-találkozó (4)