Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérgezett itallal gyilkolt volna az ETA

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 9. 13:16

Spanyolország legfőbb terrorista-ellenes bírója ellen tervezett merényletet az ETA, írta kedden az El País című napilap. Az újság értesülése szerint a baszk szeparatista csoport egy üveg mérgezett konyakot küldött volna Baltasar Garzonnak, ám a terv az ETA egyik vezetőjének letartóztatása miatt meghiúsult.

A tervezett akció részleteiről szóló dokumentumot még áprilisban találta meg a rendőrség, amikor Franciaország délnyugati részén letartóztatták az ETA feltételezett katonai vezetőjét Jurdan Martiegit – írta terrorelhárító forrásokra hivatkozva a spanyol lap, amely szerint Martiegi két másik bírót is hasonló módon szeretett volna eltenni láb alól.

A terv az volt, hogy úgy küldi el a bíróknak a mérgezett italokat, mintha egy tisztelőjük – például egy jogászhallgató – ajándéka lenne.

Martiegi “halállistáján" azonban nem csak törvényszéki emberek szerepeltek: merényletet tervezett például a baszk regionális kormányzat frissen megválasztott vezetője, Patxi Lopez ellen is.

A madridi kormány az ETA-tag áprilisi letartóztatása után annyit közölt, hogy Martiegi pokolgépes merénylettel akarta meghiúsítani Lopez még abban a hónapban esedékes beiktatási ünepségét.

A 28 éves Martitegi egyébként a harmadik magas rangú ETA-tag volt, akit az elmúlt fél évben sikerült kézre keríteni. A férfi tavaly december, azaz elődje letartóztatása óta vezette a szervezet katonai szárnyát.A spanyol rendőrség szerint a baszk függetlenségért küzdő ETA tehető felelőssé azért, hogy az elmúlt negyven évben 825 ember esett áldozatul különféle merényletekben.

Címkékjog