Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérgező harcanyagokkal dolgoztak

Szöveg: Kocsis Balázs százados | Fotó: Kákonyi Kata főhadnagy |  2022. május 6. 7:18

Mérgező harcanyagok alkalmazásával hajtották végre a „Sáraranymező 2022” elnevezésű gyakorlatot az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ katonái a szlovákiai bázison.

Sáraranymező_2022 (7)

Már több mint egy évtizede, hogy a szomszéd országba járnak ilyen különleges kiképzésre a magyar vegyivédelmi katonák. A Zemiankse Kosztol’any nevű település határában található vegyivédelmi kiképzőbázis különlegessége az, hogy éles harcanyagok használatával lehet foglalkozásokat tartani.

Az év egyik legfontosabb kiképzésén a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj atom-, biológiai-, vegyi (ABV) mentesítő és felderítő katonáival együtt hajtott végre feladatot a budapesti Vegyivédelmi Információs Központ alárendeltségében működő laboratóriumok vegyészmérnöki és vegyésztechnikusi (laboráns) szakállománya is.

Sáraranymező_2022 (5)

A fő hangsúly az egyes harcos kiképzés alapelveire épült. A résztevők a rendszeresített ABV felderítő eszközökkel begyakorolták a detektálást és kimutatást, valamint éles mérgező harcanyag környezetben is képessé váltak azokat készség szinten alkalmazni. A gyakorlat másik fontos eleme a katonák pszichés felkészítése volt, hiszen a végrehajtás során tapasztalták meg a védőruha és a gázálarc valós védőképességét, illetve a műszerek hatékonyságát.