Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első „Téli” Portya

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy |  2022. május 6. 8:26

Először rendezték meg a „Téli” Bocskai Portyát, a teljesítménytúrán egyedül vagy kisebb csoportokban lehetett indulni, a megtett utat dokumentálni kellett. Magyari Péter hadnagy és Kőszegi Ádám tartalékos százados (MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság), valamint a hozzájuk társult Ruskó Máté hadnagy (Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség) is teljesítették a 40 kilométeres távot. Magyari hadnagyot tapasztalataikról kérdeztük.

Téli_Bocskai Portya (1)

Milyen egy virtuális teljesítménytúra?

Ugyanaz a célja, mint bármelyik más túrának, adott egy útvonal és egy meghatározott távolság. A különbség az, hogy a szervezők nincsenek jelen, hogy ellenőrizzék és segítsék a túrázókat, így nehezebb a tájékozódás és nincsenek frissítőpontok sem.

Milyenek voltak a terepviszonyok?

A Bocskai Portya egy alföldi túra, Debrecenben rendezik meg. A hegyi terepet kedvelem jobban, a minimális emelkedők miatt azt gondoltam, hogy ez nem is lesz olyan nagy kihívás. A homokos talaj és a hosszú betonszakaszok viszont igencsak próbára teszik az ember lábát. Alapos felkészülést igényel ez a túra is.

A többiekkel túratársak vagytok?

Nem vagyunk „veterán portyások”, de hallottuk, hogy hatalmas élmény és jó barátságokat lehet kötni. Az előzőt is együtt teljesítettük, igaz, akkor szétszakadt a csapatunk. Szerencsére a vezetőinktől idén is megkaptuk a támogatást. Szerintem, akik végigcsinálnak egy ilyet, a nap végére nemcsak bajtársak, hanem barátok is lesznek. Büszke vagyok, hogy szintidőn belül érkeztünk a célba és nem adtuk fel.

Mire érdemes figyelni?

Mint minden teljesítménytúránál, itt is fontos a felkészülés és a megfelelő felszerelés. Új bakanccsal senkinek sem javaslom, hogy nekivágjon, de a megfelelő enni és innivaló is nagyon fontos.

Viselitek majd a portya felvarróját?

Kevés ékítményt engedélyeznek az egyenruhán, de a Bocskai Portyáét szerencsére igen. Büszkék vagyunk rá, hogy van egy olyan felvarrónk, amit a Magyar Honvédség parancsnoka, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy is visel. Hálásak vagyunk ezért a rendezvényért, ami a katonákat és a túrázókat is közelebb hozza. A „Téli” Portya felvarrója egyébként nagyon különleges, egy hópehely van rajta.

Téli_Bocskai Portya (2)