Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merülési tesztre indult Ukrajna egyetlen tengeralattjárója

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. július 21. 14:26

Az Ukrán Haditengerészet egyetlen tengeralattjárója 2012. július 18-án folytatta a megkezdett tesztsorozatot, ezúttal alámerülés szerepel a programban. A korábbi kísérletek sikeresen zárultak, és a tengeralattjáró kész a víz alatti tesztekre. „A tengeralattjáró a különleges bizottság véleménye szerint teljes mértékben irányítható és ez a legfontosabb”, – mondta Jurij Iljin admirális.

Információk szerint a Zaporozsje utoljára 18 évvel ezelőtt hajtott végre alámerülést. A jeles eseményen jelen volt Ukrajna védelmi minisztere, Dmitrij Szalamatin, Vlagyimir Zamana altábornagy, vezérkari főnök. A katonai vezetők és a 77 főnyi legénység biztonságát a „Kremenec" mentő vontatóhajó, a „Zaporozsje" egészségügyi hajó, egy Ka-27 típusú helikopter, valamint Oroszország Fekete-tengeri flottájához tartozó „Epron" mentőhajó felügyelte.

A jelenlegi tesztek a tervek szerint 2012. július 20-ig tartanak. A kísérletek elsődleges célja a merüléskülönbözet (dőlés hosszirányban) ellenőrzése. „Nincsenek kétségeink afelől, hogy a Zaporozsje tesztjei sikeresen fognak befejeződni és a tengeralattjáró rendszerbe áll a flotta állományában", – mondta Iljin. A Zaporozsje várhatóan rögtön a vízalatti kísérletek befejezése után csatlakozik az Ukrán Haditengerészethez.

A Zaporozsje (B-435) dízel-elektromos tengeralattjárót 1970-ben építették Leningrádban a Szovjetunió Haditengerészetének Északi flottája számára. 1990-ben a tengeralattjáró a Fekete-tengeri flotta állományába került, majd 1997-ben hadrafoghatatlan állapotban átadták Ukrajna számára. Ukrajna hosszú időn keresztül nem tudta elvégezni a tengeralattjáró javítását, most azonban a védelmi kiadások lehetővé tették a munkálatokat, amelynek eredményeképpen a Zaporozsje hosszú évek után márciusban elhagyta a Szevasztopolban található 13. javítóbázis területét.

A 104 méter hosszú Zaporozsje vízkiszorítása 2,475 tonna. A tengeralattjáró vízfelszíni sebessége 16 csomó, maximális merülési mélysége eléri a 280 métert. A tengeralattjáró üzemeltetéséhez szükséges személyzet száma 83 fő. A Zaporozsje fegyverzetéhez hat orr és négy tat 533 mm-es torpedóvető berendezés tartozik.

</p>