Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mexikóban a hadsereg egy drogkartell fegyvereseivel csapott össze

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 6. 8:39

Egy drogkartell kilenc fegyverese halt meg április 4-én szerdán a mexikói hadsereggel vívott összecsapásban az Egyesült Államok határa mentén. A tűzpárbaj Nuevo Laredo város közelében, az autópályán zajlott. A mexikói hadsereg tájékoztatása szerint a halottak mellett nyolc puskát és egy gránátvetőt találtak.

Az egyik holttesten égési sérüléseket találtak, és az egyik puskán az „El Quemado" (A megégett) feliratot. Ez annak a Medina Mejiának az egyik beceneve, aki tanácsadója volt a mexikói Zetas drogkartell egyik vezetőjének, Miguel Angel Trevinónak.

Mejia volt a kitervelője annak a támadásnak, amelyben az ország harmadik legnagyobb városában álarcosok lerohanták a Casino Royale nevű szórakozóhelyet. Feltevések szerint a Zetas kartell emberei gázolajat locsoltak szét és felgyújtották az épületet. Ötvenketten meghaltak, sokan füstmérgezésben.

A támadással összefüggésben később meggyanúsított és megvádolt emberek azt mondták, hogy a bűnbanda azért csapott le a kaszinóra, mert tulajdonosa nem fizette ki a védelmi pénzt.

Medina Mejiát gyanúsítják azzal is, hogy meggyilkolta Manuel Farfan néhai nyugalmazott tábornokot, aki Nuevo Laredo város rendőrfőnöke volt 2011-ben.

Mexikóban hét nagy drogkartell működik, és közülük Los Zetas a legerőszakosabb, tagjai katonailag képzettek és vasfegyelmet tanúsítanak.