Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mézeskaláccsal a gyógyulásért

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Bognár Anita |  2023. december 9. 10:54

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár saját készítésű mézeskalácsokkal kedveskedett a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet kis betegeinek december 8-án, pénteken.

image00021

A páncélosdandár üzemi konyháján a szokásosnál is nagyobb volt a sürgés-forgás, ugyanis a napi menü elkészítésén felül nagy erőkkel sütötték és díszítették a mézeskalácsokat. Talán mindenkinek van viszonyítási alapja, hogy mennyi ideig tart meggyúrni, kisütni és végül kidíszíteni a karácsony egyik ikonikus süteményét, bár egy családi adaggal szemben ötszáz darab elkészítése majdnem egy teljes munkanapot vesz igénybe. A tatai mézeskalács ízében semmiben nem tért el a jól megszokott recepttől, csupán a katonai témájú minták utaltak arra, hogy honvédek készítették.

„Négyen, összesen hat órát dolgoztunk a süteményeken, így tudtuk időben befejezni a sütést és a díszítést” – mondta el kérdésünkre Károlyi Balázs főtörzsőrmester, a tatai alakulat étkezdevezetője. Hozzátette, idén nem ez volt az első alkalom, amikor az ünnepek közeledtével gyerekeket ajándékoznak meg édességgel, ugyanis Mikulás napján egy helyi óvoda gyerkőceinek készítettek ajándékcsomagokat.

image00061

Az advent mindenki számára üzenetet hordoz, ezért a Magyar Honvédség két alakulata úgy gondolta, hogy összefog és egy kis időre elfeledteti a szülőkkel és gyermekeikkel a betegségek és a kezelések nehézségeit. Az elkészült süteménycsomagokat aztán Kiss Ferenc ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár törzsfőnöke, Kresz Fruzsina főhadnagy, a dandár kommunikációs tisztje, valamint az MH Sportszázad állományából Bereczki Richárd szakaszvezető és Balogh Mátyás szakaszvezető adták át a kórházban.

„Örömmel csatlakoztunk az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, hogy a mai napon szétosszuk az általuk készített, valamint a saját, az alakulatunk címerével díszített süteményeket. Már régóta együttműködünk a kórházzal, ugyanis nemrégiben a Szív Bajnokai Alapítvánnyal közösen osztottunk plüssmackókat, és a héten részt vettünk a jótékonysági Mikulás-futáson” – mondta Kiss Ferenc ezredes.

image00013

A finom süteményekből nemcsak a kórház betegeinek és szüleinek jutott, ugyanis a honvédség ezzel a gesztussal köszönte meg a nővérek, ápolónők és orvosok egész éves, fáradhatatlan munkáját, amelyet az ünnepek alatt is töretlenül végeznek majd. Mogyorósi Zsuzsanna, a kórház kommunikációs vezetője az intézmény minden dolgozója nevében köszönte meg a Magyar Honvédség gesztusát.

„Nagyon örülünk, hogy a katonák meglátogattak minket! Szerencsére nem csak ilyenkor jönnek ide honvédek, hanem például gyereknapon is, bizonyos ünnepségeinken pedig katonazenekar is játszik. Csupa olyan élményt adnak nekünk, amit a kórház falai között nem tudnánk biztosítani. Nagyon szépen köszönjük a munkájukat” – fogalmazott a kommunikációs vezető.