Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rangos kitüntetést kapott a magyar törzsőrmester

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. december 9. 9:53

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség a Becsületkereszt bronz fokozatával tüntette ki Czirók Ferenc törzsőrmestert, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ élelmezésvezető-helyettesét Németország budapesti nagykövetségén, december 8-án, pénteken.

2023.12.08_nemet_nagykovetseg_kituntetes 10

Julia Gross, Németország budapesti nagykövete Czirók Ferenc törzsőrmesternek és Kálmán László volt polgári közalkalmazottnak adta át a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség által odaítélt Becsületkereszt bronz fokozatát a második világháborúban elhunytak emlékének méltó megőrzésére való hozzájárulásukért, a háború befejezésének 78. évfordulója évében.

Az ünnepségen elhangzott: Czirók Ferenc törzsőrmester mind családi indíttatásból, mind az idősebbek útmutatásait követve kezdte el kutatni azokat a helyszíneket, ahol az elbeszélések szerint katonai sírok lehetnek. 2009-ben került kapcsolatba a Német Hadisírgondozó Népi Szövetséggel, azóta minden évben sikeres együttműködést folytatnak. Kovács Imre, az 1919-ben alapított Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja, aki negyven évig szolgált a Magyar Honvédség kötelékében, az ünnepségen felidézte: Németország és Magyarország 1993. november 16-án írt alá megállapodást a hadisírokról.

A szerződés aláírásával törvényes keret biztosítja az elhunytak méltó nyughelyének kialakítását és gondozását Magyarország területén, ahol a második világháború során mintegy 53 ezer német katona veszítette életét vagy tűnt el nyomtalanul.

2023.12.08_nemet_nagykovetseg_kituntetes 13

„A német katonatemetők gondozását a szövetség szakemberei és a német Szövetségi Védelmi Erő (Bundeswehr) katonái bevonásával végzik. Mind a szórtan fellelhető katonasírok exhumálásához, mind a temetők karbantartásához folyamatosan szükség van azonban a lelkes és elkötelezett támogatókra is” – mondta. Czirók Ferenc törzsőrmester honlapunknak elmondta: nyáron terjesztették fel a kitüntetésre, de nem gondolta volna, hogy megkapja az elismerést.

„Katarzisszerű élmény, hogy ilyen hosszú idő után kézzelfogható elismeréssel díjazzák a szándékomat, munkámat, különösen úgy, hogy azoknak a területeknek a feltárása és feltérképezése, ahol világháborús katonák lehetnek, igen összetett feladat, ráadásul egyfajta szorgalmi munka. Fontosnak tartom, hogy azok a katonák is megkapják a végtisztességet, akiknek a hozzátartozóik már több mint hetven éve várják az információt a hollétükről. Engem is ez mozgat, hiszen a felmenőim között sokan a Don-kanyarban estek el vagy hadifogságban haltak meg, és a családunkban sem tudtuk sokakról, hogy hol vannak eltemetve” – fogalmazott.

A másik elismerésben részesültet, Kálmán Lászlót már középiskolásként megérintette a hadisírokkal való foglalkozás, hiszen osztályfőnöke az első világháborúban, Isonzónál elesett magyar honvédek sírjai után kutatott. Ő akkor személyesen nem volt jelen a helyszínen, de az adatok gyűjtésében, kiértékelésében aktívan részt vett és immáron huszonhét éve Rábaközben keresi a második világháborúban elhunyt katonák sírhelyét.

Az eseményen jelen volt dr. Bíró Andor, a HM HIM Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság igazgatója, valamint Németország budapesti nagykövetsége és a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői is.