Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncélosok a sivatagban

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. december 9. 7:47

Az olasz harckocsik és önjáró lövegek észak-afrikai bevetéseiről is olvashatunk dr. Számvéber Norbert: Páncélosok a sivatagban – Páncélos-hadviselés Észak-Afrikában, 1940-1943. című könyvében, amelyet december 15-én mutatnak be a Bálna Honvédelmi Központban.

számvéber fb event 3_Rajztábla 1

Dr. Számvéber Norbert alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatója könyvében rávilágít, hogy a második világháború észak-afrikai hadszíntere a páncélos-hadviselés számára rendkívül kedvező terep volt, de az utánpótlást szervezőknek maga volt a rémálom. 1940 és 1943 között páncélozott harcjárművek ezrei vettek részt az összecsapásokban, és gyakorlatilag ezek döntötték el az itteni küzdelmet, ami a Német Birodalom számára a vég kezdetének bizonyult. E hadszíntéren kezdettől fogva jelentős számban harcoltak olasz páncélosok is, akikről az összefoglaló munkákban általában kevés szó esik. Ezért a kötet nem titkolt célja, hogy a hazai olvasóközönség részletesebben is megismerkedhessen az olasz harckocsik és önjáró lövegek észak-afrikai bevetéseivel is. Ugyanez a törekvés tetten érhető a képanyag arányaiban. A kötet forrásai között találjuk a német 10. páncéloshadosztály eddig alig ismert levéltári anyagát is.

A délután 18 órakor kezdődő rendezvényen a szerzővel Sisák Gábor, a könyv szerkesztője fog beszélgetni a könyv létrejöttéről, valamint a feldolgozott téma érdekességeiről. A helyszínen lehetőség nyílik a szerző általi dedikálásra is.