Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi vár 2026 után a svéd JAS 39C/D flottára?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. november 4. 18:20

A svéd légierő korábbi tervei alapján a jelenlegi JAS 39C/D Gripen változat kivonási dátuma 2026 lett volna, azonban a Gripen E a tervezettnél alacsonyabb darabszámmal állhat csak hadrendbe, pótlásukra a régi változat gépeit tartanák továbbra is szolgálatban.

jas_39 (2)

Ehhez most már a politikai akarat és a pénzügyi háttér is rendelkezésre áll, ugyanis a svéd védelmi minisztérium és a Saab októberben jelentette be, hogy 2021 és 2025 között mintegy 40 százalékkal nő a védelmi célokra fordított költségvetés mértéke.

A Gripen C/D jelenleg hat században üzemel a svéd légierőben, ebből várhatóan négy áll át az új Gripen E változatra a következő években. Peter Hultqvist védelmi miniszter szerint két század viszont továbbra is a C/D változatot fogja üzemeltetni.

Pletyka szinten egyébként már 2017 óta keringett ez az információ, már akkor is látszott, hogy mindössze 60 darab Gripen E-vel nem fog menni az összes század átfegyverzése. Az pedig már szintén korábban nyilvánosságra került, hogy a jelenlegi 24 darabos kétüléses Gripen D állományt a jövőben pilótaképzési célra hasznosíthatják. A megmaradó Gripen C változat esetén a tervezett kivonási dátum a jelenlegi bejelentéssel 2030 utánra módosul.

jas_39 (1)