Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mianmar is tömegpusztító fegyverekre áhítozik?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 6. 7:13

A mianmari (burmai) katonai rezsim, észak-koreai támogatással, nukleáris fegyverek és nagy hatótávolságú rakéták kifejlesztésén dolgozik – jelentette egy emigráns médiacsoport egy dezertőr által Mianmarból kicsempészett, szigorúan titkos iratokra hivatkozva.

A Norvégiában működő Democratic Voice of Burma (DVB) televíziós és rádióállomás azt állította, hogy a dezertőr, aki részese volt a mianmari nukleáris programnak, írásos és fényképes bizonyítékokat hozott magával. Ezek azt bizonyítják, hogy az országban urániummal, valamint atomreaktor és urándúsítási kapacitás kiépítésére alkalmas berendezésekkel kísérleteznek. A csoport arra a következtetésre jutott, hogy Mianmar még messze van nukleáris fegyver előállításától.

Jim Webb szenátor, az amerikai felsőház kelet-ázsiai és a csendes-óceáni ügyekért felelős külügyi albizottságának elnöke csütörtökön bejelentette, hogy elhalasztja mianmari látogatását az Észak-Koreával való nukleáris együttműködésről szóló új állítások nyomán. Webb ezzel a dezertőr által szállított iratokban foglaltakra utalt.

A mianmari katonai kormányzat mindig cáfolta a hasonló állításokat, de a közelmúltban ismét felerősödött a gyanú, hogy a szegény délkelet-ázsiai ország nukleáris programot indított. Az emberi jogok megsértése miatt világszerte elítélt mianmari juntának nincsenek ellenséges szomszédjai. A rezsim számára a legfőbb katonai problémát a hazai másként gondolkodók elnyomása és a kisebb felkelések elfojtása jelenti.

Májusban az Észak-Koreával szemben nukleáris és rakétakísérletei miatt életbe léptetett nemzetközi szankciók betartását ellenőrző ENSZ-szakértők azt állították, hogy Phenjannak köze van a betiltott iráni, szíriai és mianmari nukleáris és ballisztikus rakétatevékenységhez.

A DVB úgy tudja, Oroszországban is képeztek ki mianmari nukleáris és rakétatechnológiai szakembereket. Az oslói központú médiacsoport azt állítja, hogy a dezertőr, Szai Thein Vin őrnagy Mianmarban hadmérnöki, Oroszországban pedig rakétatudományi képzést kapott. A megszökött katonatiszt azt állította, hogy egy titkos nukleáris létesítmény második embere volt Mandalajtól északra. Az üzembe vezényelt zászlóalj a nukleáris katonai képesség kifejlesztésére kapott parancsot. “Tényleg szeretnének bombát konstruálni. Ez a fő céljuk" – jelentette ki a dezertőr.

A Mianmarból kicsempészett iratokat megvizsgálta Robert Kelley amerikai atomtudós, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) volt igazgatója, aki arra a következtetésre jutott, hogy Mianmar “valószínűleg uránt bányászik, és olyan nukleáris technológiával kísérletezik, amely kizárólag fegyver előállítására alkalmas".

A DVB öt éve tartó vizsgálata alapján azt állította, hogy a programban Észak-Korea is segédkezik. Korábban megszerzett dokumentumok szerint a kommunista rezsim segített egy sor föld alatti létesítmények kiépítésében, valamint egy 3000 kilométer hatótávolságú rakéta kifejlesztésében. A dezertőr által megszerzett dokumentumok szerint a mianmari rezsim több, nukleáris és rakétafegyver előállítására alkalmas komponenssel is rendelkezik.