Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mianmar nem enged be megfigyelőket

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 10. 8:33

Visszautasította a mianmari katonai kormány az ENSZ javaslatát, hogy engedjen tevékenykedni független megfigyelőket az alkotmányról szóló népszavazáson – jelentették vasárnap a hivatalos mianmari tömegtájékoztatási eszközök.

A beszámolók szerint a ranguni kormány azzal indokolta válaszát, hogy Mianmarban nem volt még példa külföldi megfigyelők fogadására, és hogy egy ilyen eljárás sértené az ország szuverenitását.

A mianmari média úgy tudja, hogy a megfigyelők részvételét Ibrahim Gambari, a világszervezet különmegbízottja kezdeményezte előző napi tárgyalásain, a májusra tervezett népszavazás előkészítését és lebonyolítását felügyelő szervnél.

Megfigyelők úgy értékelik a népszavazás tervét, mint ami a burmai katonai rezsim első lépése lehet a demokratizálódás felé. A “nyitás" erejét azonban csökkenti, hogy a kormányzat közölte: a házi őrizetben lévő Aung Szan Szú Kji ellenzéki politikus nem jelöltetheti magát a választásokon, mert férje külföldi volt.

Mianmarban legutóbb 1990-ben tartottak választásokat, s noha ezeken Aung Szan Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) egyértelmű győzelmet aratott, a katonai rezsim megtagadta, hogy átadja a hatalmat.

CímkékENSZ