Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mikro légijárművel készített fotók a fukusimai atomerőműből

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 28. 11:26

2011. március 11-én közel 9-es erősségű földrengés rázta meg Japánt, mely hatalmas károkat okozott a szigetországban. A földrengést kísérő szökőár – néhol 10 méteres hullámaival – a fukusimai atomerőművet is elérte, a reaktorokban történt robbanások következtében az erőmű is megrongálódott. Erről már számos fotó, illetve videó látott napvilágot, a napokban azonban olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, melyeket az amerikai Honeywell cég mikro pilóta nélküli repülőeszköze, a T-Hawk készített, a reaktorok közvetlen közelében.

A fukusimai erőművet üzemeltető TEPCO (Tokyo Electric Power Co.) cég korábban már helikoptereket, egyéb robotrepülőgépeket és szárazföldi robotokat is alkalmazott a reaktorokban keletkezett károk felmérésére, azonban a T-Hawk méreteinél és képességeinél fogva olyan helyekre is képes berepülni és felvételeket készíteni, ahol nagyobb „testvéreinek" erre már nem lenne lehetősége. Az elmúlt héten a TEPCO nyilvánosságra hozta az 1-es, 3-as és 4-es számú reaktorokban készült fotókat, videókat, melyek kiváló minősége, élessége nagyban segíti a károk elemzőinek, felbecslőinek munkáját.

A 7,7 kilogrammos T-Hawk-ot (MAV – Micro Air Vehicle) egy DARPA projekt részeként fejlesztették ki, jelenleg Irakban és Afganisztánban is alkalmazzák többek között felderítésre, hírszerzésre. A fukusimai erőműnél bevetett T-Hawkok eddig öt alkalommal repültek be az erőműbe, ez idő alatt pedig több tucatnyi fotót és több órányi videót készítettek. A mikro légijárműveket sugárzásszint mérő berendezésekkel is felszerelték, ezek adatait azonban még nem közölték.

Ilyen minőségű képeket készít a T-Hawk: