Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg megszállta a szíriai fővárost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 28. 12:22

A szíriai hadsereg több száz katonája április 27-én, szerdára virradóan megszállta a fővárosnak azt a peremkerületét, amelyből a demokráciát követelő tüntetők az elmúlt két hétben többször is be akartak vonulni Damaszkusz központjába, de hatóságok éles lőszer használatával megakadályozták ezt – közölték szemtanúk. A katonák teljes harci felszerelésben, autóbuszokon érkeztek a főváros északi részén lévő Dumába.

Az előző nap több mint kétezer rendőr lepte el a városrészt, ellenőrzőpontokat állítottak fel, és igazoltattak minden járókelőt, hogy kiszűrjék közülük azokat, akik szimpatizálnak a demokráciapárti ellenzékiekkel – mondta a Reutersnak egy volt katona, aki kérte neve elhallgatását. Géppuskával felszerelt teherautókat látott az utcákon, valamint géppisztolyos, civil ruhás rendőröket. Úgy ítélte meg, hogy a katonák az egyik elitalakulat, a köztársasági gárda tagjai.

Diplomaták szerint a hadsereg negyedik gépesített hadosztálya bevonult hétfőn az ország délnyugati részén lévő Deraába. A hadosztály parancsnoka Bassár el-Aszad szíriai elnök Maher nevű fivére.

Jogvédő szervezetek beszámolói szerint harckocsik kíséretében háromezer katona bevonult be a 75 ezer lakosú városba, a hat hete tartó szíriai tüntetések és a véres megtorlás egyik legfőbb színhelyére. A katonák állítólag lőttek minden deraa-i lakosra, akit megláttak az utcán, illetve betörtek több házba. Legalább 39 embert megöltek, hetvenet pedig súlyosan megsebesítettek.

Szemtanúk szerint katonai alakulatok jelentek meg a közép-szíriai Homszban illetve a Földközi-tenger partján található Dzselbében is.

A hadműveletekkel párhuzamosan a titkosrendőrség péntek óta letartóztatási sorozatot indított el az ellenzéki aktivisták ellen. Egy emberjogi szervezet szerint keddig 221 ember tűnt el.

Egy szíriai jogvédő szervezet szerdán közölte, hogy legalább 453 olyan emberről tud név szerint, akit megöltek a felkelés megtorlásában. Amikor a Reuters tudósítója megkérdezte Rami Abder-Rahmánt, a Syrian Observatory for Human Rights igazgatóját, hogy kik ölték meg ezeket az embereket, azt mondta: „Ehhez nem szükséges megjegyzést fűzni. A neveket Deraából, Damaszkuszból, a főváros peremvidékéről és a tengerpartról kaptuk".

Otthon és külföldön élő szíriai ellenzékiek egy hálózata közleményt adott ki szerdán Bejrútban, és ebben azzal fenyegetik a damaszkuszi vezetést, hogy „egy nagy népi forradalom" fogja megtörni a hatalmát, ha nem változtatja demokratikussá az ország. „Ha az ország demokratikussá válik, akkor megmenekül az erőszaktól, a káosztól és a polgárháborútól. Ha a szíriai elnök nem akar úgy bevonulni a történelembe, mint ennek az átmenetnek a levezénylője, akkor a szíriaiaknak nem marad más lehetőségük, mint hogy a tunéziaiak, az egyiptomiak vagy a líbiaiak útjára lépjenek" – olvasható a Nemzet Kezdeményezés a Változásért nevű ernyőszervezet közleményében.

A szíriai ellenzék még meglehetősen szervezetlen, bár a felkelés erősödésével ez is változik. Egyelőre nincsenek hiteles ellenzéki vezetők, akiket Aszad lehetséges utódjának lehetne tekinteni.

Címkékharckocsijog