Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új feladatrendszer került az MH Műveleti és Doktrinális Központhoz

Szöveg: Szűcs László |  2011. április 28. 13:17

Április 28-tól a Honvéd Vezérkar Haderő-tervezési Csoportfőnökségétől az MH Műveleti és Doktrinális központ feladatrendszerébe kerültek át az egységesítési és doktrinális feladatok. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv ünnepélyes aláírásán részt vett Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese.

1595917819
A Magyar Honvédséggel kapcsolatos egységesítési és doktrinális feladatok a Honvéd Vezérkar Haderő-tervezési Csoportfőnökségétől az MH Műveleti és Doktrinális Központ (MH MDK) feladatrendszerébe kerültek át. Az erről szóló jegyzőkönyvet – ünnepélyes keretek között – április 28-án, csütörtökön, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában írta alá Mihócza Zoltán dandártábornok, haderő-tervezési csoportfőnök, illetve Gulyás Zoltán ezredes, az MH MDK parancsnoka.

Köszöntőjében Orosz Zoltán altábornagy kiemelte: a doktrinális, tapasztalat-feldolgozó és szabályzatfejlesztő feladatrendszer egy szervezetbe integrálásával a Magyar Honvédség egy új, de régóta hiányzó képességét sikerült létrehozni, amely eredményesebben tudja kezelni a NATO doktrínák, STANAG-ek, valamint szövetségi kiadványok és a kapcsolódó nemzeti dokumentumok feldolgozását. A Honvéd Vezérkar főnök-helyettese hozzátette: az új struktúra egyezik a szövetségesek által használt rendszerrel.

1595917820
Az átadás-átvételi jegyzőkönyvek ünnepélyes aláírását követően Mihócza dandártábornok elmondta: a januártól április végéig tartó átadás-átvételi időszakban sikerült olyan együttműködést kialakítani a műveleti és doktrinális központ munkatársaival, amely biztosította a feladatok maradéktalan átadását és folyamatban lévő ügyek elvégzését.

Gulyás Zoltán ezredes kiemelte: a Magyar Honvédség vezetése által támasztott elvárásoknak megfelelni csak olyan környezetben lehetséges, ahol a doktrínákat és szabályzatokat készítők szoros együttműködésben vannak az elveket, eljárásokat alkalmazókkal. Ezt csak a kommunikációs csatornák egyértelmű definiálásával, a feladat- és hatáskörök pontos megfogalmazásával lehet biztosítani. Ennek legfontosabb fóruma a Magyar Honvédség Műveleti Szabványosítási és Doktrinális Bizottság ülése, melynek soron következő, május 26-i ülését már teljes egészében az MH MDK készíti elő, és vezeti le.

A műveleti és doktrinális központ parancsnoka hozzátette: célja olyan doktrínaalkotási szemléletmód kialakítása, amely a tapasztalat-feldolgozás eszköztárának alkalmazásával biztosítja a Magyar Honvédség doktrínákon alapuló okmányrendszerének nemzeti és nemzetközi környezetben való megfelelését, és folyamatosan követi azok változásait. Ennek érdekében megkezdődött egy doktrinális konferencia előkészítése, amelynek fő célja, hogy a Magyar Honvédség vezetőinek bemutassák a doktrinális terület feladatainak és működésének sajátosságait.

 
1595917820
 
1595917820

 
 Fotó: Tóth László