Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövéseket adott le egy dél-koreai hadihajó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 28. 14:12

A dél-koreai haditengerészet egyik hajója figyelmeztető lövéseket adott le április 27-én, szerdán egy északi járőrhajónak, mert az áthaladt a két ország közötti tűzszüneti vonalon. A járőrhajó ennek hatására visszatért az északi vizekre – közölte a dél-koreai vezérkar egyik tisztje.

Az északi hajó 700 méternyire hatolt be déli vizekre a Koreai-félsziget nyugati felénél. A dél-koreai hadihajó először hangosbeszélőn figyelmezette, majd leadott nyolc lövést a levegőbe. A tájékoztatást adó vezérkari tiszt hozzátette: ezenkívül nem észleltek semmilyen gyanús észak-koreai katonai műveletet, és nem tudják, hogy mi váltotta ki a járőrhajó tettét. Elképzelhető, hogy az északi járőrhajó kínai halászhajókat figyelt a térségben, nehogy megsértsék a halászati megállapodásokat. Ugyanis abban az időpontban mintegy száz kínai halászhajó tartózkodott a közelben – tette hozzá.

Az incidens színhelye közel van több korábbi, halálos kimenetelű északi-déli konfrontáció színhelyéhez, egyebek között Jonpjong dél-koreai szigethez, amelyet az észak-koreai tüzérség tavaly november végén ágyúzott, és ezzel négy ember halálát okozta.

Éppen észak-koreai látogatáson tartózkodik Jimmy Carter volt amerikai elnök és három volt európai vezető – az úgynevezett vének tanácsának tagjai: Martti Ahtisaari volt finn elnök, Mary Robinson egykori ír államfő és Gro Harlem Brundtland volt norvég miniszterelnök. Carter még látogatása előtt közölte: nem csak az amerikai élelmiszersegélyek felújításának lehetőségéről tárgyal Phenjanban, hanem csillapítani igyekszik az Észak és Dél közötti ellenségességet, s megpróbálja rávenni a vezetést arra, hogy térjen vissza az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló hatoldalú tárgyalásokhoz.