Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Milliárdok hadihajókra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 2. 18:47

Moszkvának 1,37 milliárd euróba kerül az a két, Franciaországban gyártandó Mistral típusú helikopterhordozó hadihajó, amelyet az orosz hadsereg számára vásárol meg – közölte csütörtökön egy, az ügylethez közelálló forrás.

Az informátor a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta, hogy az első hajó ára 720 millió euró lesz, míg a második 650 millió euróba kerül. Ez utóbbi ára azért kevesebb, mert az építéséből nagyobb rész jut Oroszországnak.
A Mistral osztályú sokcélú helikopterhordozó vízkiszorítása 16500 tonna, hossza 199, szélessége 32, merülése 6,2 méter , sebessége 18,8 tengeri csomó, hatósugara 19800 mérföld . A hajó 16, ezen belül 8 deszant- és 8 rohamhelikoptert hordoz, a felszálló fedélzeten egyszerre 6 helikopternek van hely.

Ez az első alkalom, hogy egy NATO-n kívüli ország ilyen osztályú hajót vásárolhat. Az ügylet nemcsak az Egyesült Államok és egyes nyugati államok bírálatát váltotta ki, de nem hagyták szó nélkül a balti országok, és Grúzia sem.

A hajókról az idén Párizsban tartott államfői csúcstalálkozót követően kezdődött alkudozások kilenc hónapig tartottak. Franciaország akkoriban azt mondta, hogy kész négy Mistral osztályú hadihajót eladni darabonként mintegy 500 millió euróért.