Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Milliókat nyertek könyvtárfejlesztésre

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. szeptember 1. 8:44

Több mint 55 millió forintos pályázati támogatást nyert az 5. Bocskai István Lövészdandár könyvtára. Ezt az összeget az intézményfejlesztésre fordítja, a projekt kivitelezése 2011. december 31-ig tart. A sikeres pályázatról augusztus 31-én a dandár Kossuth laktanyájában tájékoztatták a régió könyvtárvezetőit és a sajtó képviselőit.

A rendezvényen dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka mutatta be a projektet, melynek legfőbb célja az volt, hogy megteremtsék a laktanyában az élethosszig tartó tanulás feltételeit, és a katonáknak lehetőségük legyen ismereteik bővítésére.
A pályázat sikerében kulcsfontosságú szerepet játszott az, hogy a Martinkovics Katalin, a könyvtár vezetője nyomon követte az Európai Unió által finanszírozott pályázatokat és kitartó munkával eredményesen készítette el a pályázati anyagot.

Az elnyert pénzt a debreceni, hajdúhadházi és hódmezővásárhelyi könyvtár szolgáltatásfejlesztésére kell fordítani, többek között létrehoznak majd egy könyvtári honlapot, melyen keresztül 24 órás szolgáltatások és az elektronikus katalógus is elérhetővé válik. A könyvtár támogatja a dandár továbbképzési programjait, segíti a könyvtárlátogatók önképzését, és a katonai szakinformáció terjesztését.
A Bocskai dandár könyvtára 2008 szeptembere óta nyilvános könyvtár, ez feltétele volt a pályázati kiírásnak.

A könyvtár fejlesztése hozzájárulna ahhoz is, hogy a helyi lakosság és a középiskolások körében népszerűsítse a honvédelmi hivatást és a hadtörténelmi ismereteket is terjessze.
A rendezvényen Bakos Klára a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem könyvtárvezetője elmondta, hogy a könyvtárosok ugyanúgy hivatásuknak tekintik a munkájukat, mint a katonák. A könyvtárvezető elismerően szólt a dandár könyvtárosairól, akik áldozatos munkájukkal elnyerték a támogatást.

1595906728
 

1595906729
 

Fotó: Révészné dr. Markovics Zita hdgy.