Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden, ami fegyverzettechnika – képzés, gyakorlat, vizsga az „Acélkockáknál”

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dánielné Csiszár Nóra |  2021. május 28. 8:05

Újabb szakaszba léptek az „Acélkocka” altiszti tanfolyamok székesfehérvári képzései, április 20-tól infokommunikációs, május 17-től pedig fegyverzettechnikai ismereteket tanítanak a leendő altiszteknek.

Székesfehérvár_Acélkocka

Az új képzési elemben a Magyar Honvédségnél rendszeresített és alkalmazott hagyományos fegyverzettechnikai eszközök gyakorlati oktatását végzik. Ennek során a fegyverek szét- és összeszerelését, javítását, technikai kiszolgálását, okmányolását és üzemben tartási feladatainak végrehajtását sajátítják el a fegyverzettechnikai szakirányon tanulók. A résztvevők közt szép számmal akadnak az MH Altiszti Akadémiáról érkezett pályakezdő honvédek, de olyan tapasztalt katonák is vannak, akik több éve a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál és az MH Ludovika Zászlóaljban szolgálnak.

A katonák június 21-ig vesznek részt az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred képzésén, majd egy-egy hétre saját tervezett anyaalakulatokhoz, leendő beosztásuk helyszínére térnek vissza. Ezt követően ismét Székesfehérvárra vezénylik őket, ám ekkor már a vizsgafelkészítésé lesz a főszerep.

Az „Acélkocka” altisztképzés újabb szakaszának nyitóeseményén Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa és Balogh Rezső alezredes, a katonai szervezet parancsnokhelyettese is részt vett. „A képzés folyamán a katonák olyan szakemberektől tanulhatnak, akik több éve fegyverzettechnikai területen dolgoznak és kellő tapasztalattal rendelkeznek. A tanfolyam végrehajtásában kiemelt fontossággal bír a javítószázad fegyverjavító szakasza, hiszen a foglalkozás gyakorlati vezetői innen kerülnek ki” – emelte ki a megnyitón Balogh Rezső alezredes.