Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden eddiginél nagyobb rakétát mutatott be Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. október 13. 10:55

Észak-Korea új interkontinentális ballisztikus rakétát mutatott be a napokban, egy phenjani katonai parádén – állapították meg elemzők az ázsiai ország állami televíziócsatornáján közzétett felvételek alapján.

A rakétát egy legalább 22 kerekű járművön szállították, és nagyobb volt bármely korábban bemutatott társánál. Észak-Korea legutóbb 2018-ban mutatott be interkontinentális ballisztikus rakétákat egy katonai parádé során.

Az észak-koreai állami tévécsatorna felvételei szerint a kommunista ország egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát is közszemlére tett, amely a Pukgukszong-4 nevet kapta. Észak-Korea több mint fél éve nem hajtott végre tesztet ballisztikus rakétákkal.

A műholdképek tanúsága szerint több ezer katona masírozott végig Phenjanban az államalapító Kim Ir Szenről elnevezett téren az unoka, a 2011 óta hivatalban lévő észak-koreai vezető, Kim Dzsongun előtt.

Kim az ünnepségen bocsánatot kért az észak-koreaiaktól azért, mert nem sikerült javítania életszínvonalukon. Ezért a nemzetközi szankciókat, az országot sújtó tájfunokat és a koronavírus-járványt tette felelőssé. Azt hangoztatta, hogy eddig egyetlen észak-koreainak sem volt pozitív a koronavírus-tesztje, és mint mondta, hálás ezért. Hozzátette: reméli, hogy Észak- és Dél-Korea a járvány lecsengését követően újra szövetségre léphetnek.

Kim hangsúlyozta, hogy nem hagynak fel a nemzetvédelmi kapacitások és a háborús önvédelmi elrettentő eszközök fejlesztésével, ugyanakkor megígérte, hogy nem használják megelőző csapásmérésre az ország katonai erejét. Az észak-koreai vezető nem tett említést az Egyesült Államokkal folytatott, zátonyra futott atomfegyvermentesítési tárgyalásokról.

×