Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden elfogott amerikai megölésével fenyeget Bin Laden

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 26. 6:14

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője azzal fenyegetőzik, hogy megölik az összes amerikait, akit a terrorszervezet foglyul tud ejteni, ha az Egyesült Államokban kivégzik Halid Sejk Mohammedet, a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét.

Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió mutatta be csütörtökön egy hangfelvétel részletét, amelyen bin Laden figyelmeztet: azon a napon, amikor döntés születik Halid Sejk Mohammed kivégzéséről, az al-Kaida fogságában levő amerikaiak haláláról is döntenek.

Az amerikai népnek címzett üzenetében a terroristavezér arról is beszél, hogy Barack Obama amerikai elnök “ugyanazt a politikát követi, mint elődei" az afganisztáni csapaterősítéssel és “a hős" Halid Sejk Mohammeddel szembeni igazságtalan bánásmóddal. Elítélően szólt továbbá Washington “igazságtalan" közel-keleti politikájáról, és bírálta a Fehér Házat, amiért támogatja “a Palesztinát" megszállva tartó Izraelt.

Halid Sejk Mohammedet eredetileg a terrortámadások helyszínén, New Yorkban akarták bíróság elé állítani, ám erről a Fehér Ház valószínűleg lemondott. A legutóbbi hírek szerint mégsem polgári, hanem katonai eljárást folytatnak majd ellene. Robert Gibbs fehér házi szóvivő január végén azt mondta, valószínűleg ki fogják végezni a terroristát.