Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Izrael a tűzzel játszik”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 26. 6:11

II. Abdalláh jordániai király arra figyelmeztette Izraelt, hogy “a tűzzel játszik”, amikor telepeket épít Kelet-Jeruzsálemben és megpróbálja megváltoztatni a szent város identitását. A jordániai uralkodó csütörtökön megjelent helyi lapinterjúkban szólt bíráló szavakkal a zsidó államról.

“Több alkalommal figyelmeztettük Izraelt, hogy a tűzzel játszik. Jordánia elítél minden olyan intézkedést, amely megváltoztatja Kelet-Jeruzsálem identitását, és eltávolítja onnan az arab keresztény és muszlim lakosokat" – mondta II. Abdalláh. “Minél előbb létre kell hozni a független palesztin államot, amelynek fővárosává Kelet-Jeruzsálemet kell megtenni" – tette hozzá.

Az uralkodó kifejtette, hogy Jeruzsálemnek egyoldalú, illegitim és törvénytelen izraeli lépésekkel kell szembenéznie, amelyek újabb konfliktusokhoz vezetnek.

A jeruzsálemi önkormányzat szerdán adott engedélyt arra, hogy a város keleti felén felszámoljanak egy palesztin szállodát, és a helyén felépítsenek egy 20 lakásos társasházat izraeli családok számára. Március elején pedig 1600 lakás megépítésének tervét hagyták jóvá a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyedben.

II. Abdalláh szerint Izrael lépései “veszélybe sodorják a jordániai-izraeli kapcsolatokat is". A kétoldalú kapcsolatok már így is “hűvösek" a király szerint Izraelnek azon intézkedései miatt, amelyek “destabilizálhatják a régiót és veszélyeztethetik a közel-keleti béketörekvéseket".

Az uralkodó reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok különleges figyelmet szentel majd a békefolyamatnak. Utalt arra is, hogy a tárgyalások zsákutcába jutása Washington hitelét is ronthatja.

Jordánia 1994-ben írt alá békeszerződést Izraellel.