Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden katona elsősorban harcos

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László és a szerző |  2022. október 7. 7:07

E fenti állítást támasztja alá a négyhetes Biztos alapok elnevezésű harcvezetői felkészítés is, aminek célkitűzése, hogy a Magyar Honvédség ifjú tiszti állománya, hadnagyai és főhadnagyai értsék, tudják, hogy miként kell egy szakaszszintű erőt vezetni, velük együtt harci feladatot végrehajtani.

Biztos Alapok négyhetes Fiatal Tisztek Harcvezető Képzése zárógyakorlat KLAC0366

A szeptember első felében kezdődött felkészítés immáron a második alkalom, amikor a Magyar Honvédség különböző alakulatainak főhadnagyai és hadnagyai a csobánkai lő- és gyakorlótéren fejleszthetik harcvezetői tudásukat. A négyhetes kiképzés alapgondolata, hogy minden katona elsősorban harcos, ezért a fiatal tiszteknek is tudniuk kell tervezni, legalább szakaszszintű egységeket vezetni és harcparancsot kiadni. E tudásukat támadásban és védekezésben egyaránt próbára tehették.

Biztos Alapok négyhetes Fiatal Tisztek Harcvezető Képzése zárógyakorlat KLAC0754

Bár a fiatal tisztek egy részének beosztásuk természetéből fakadóan nem volna alapkövetelmény az itt megszerzett ismeret, a feszített tempóban végrehajtott négy hét után úgy fogalmaztak, hogy több hasznos ismeretet is elsajátítottak a kiképzés során. Saját elmondásuk szerint érdekes tapasztalás belelátni egy harci feladat megtervezésének és végrehajtásának részleteibe, hiszen így például a logisztikáért felelős katonák is jobban átlátják, hogy egy-egy megigényelt utánpótlásra milyen módon, milyen időkereten belül, miként is van szüksége a feladatot végrehajtóknak. Másik legfontosabbnak a csapat-összekovácsolást és kapcsolatépítést nevezték meg a résztvevők. Bár különböző alakulatoknál és más-más beosztásokban szolgálnak, hasznosnak tartják, hogy személyesen is ismerjék azokat a bajtársaikat, akikkel akár a jövőbeni feladatok során szoros együttműködést kell kialakítaniuk.

Biztos Alapok 20222. Tisztek harcvezető Felkészítése KLAC8972

Mások hozzátették azt is, hogy fontos tudni, hogy mi várható el a katonáktól, mi az, amire egy harcoló, harcban álló alegységnek szüksége lehet, és mennyire kell – a lehetőségek és a célfeladat figyelembe vételével – tekintettel lenni a korlátokra. Kellő humorral megjegyezték, hogy például igen népszerűtlen kívánság volna egy PKM géppuskát cipelő társuktól elvárni, hogy hegymenetben az élen rohamozva azonnal célzott és eredményes lövéseket adjon le a hegycsúcsra érés pillanatában.

Címkékkiképzés