Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden magyar példaképei

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. május 31. 9:55

A hősi halált halt tűzszerészekre emlékeztek és misét celebráltak a tiszteletükre az Irinyi János laktanyában május 30-án, kedden.

TUN_8172

„Azokra a katonáinkra emlékezünk, akik veszélyhelyzetben, háborúban példamutató, bátor emberként viselkedtek. A magyar történelemben számtalan katonahős áldozta az életét a hazáért és a szabadságért. Példaképei ők minden magyar embernek” – hangsúlyozta a Tűzszerész Hősök Napja alkalmából tartott megemlékezésen dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja elnöke.

TUN_8258

A dandártábornok hozzátette: a honfoglalás óta megszámlálhatatlan nemzeti érzelmű ember harcolt Magyarországért és megszámlálhatatlan hős áldozta életét a hazáért. „Magyarország védelmének érdekében sok honfitársunk békeidőben is hősi halált halt. Ezen a helyen elsősorban a feladat végrehajtás közben elhunyt tűzszerész bajtársaink jutnak eszünkbe, de nem szabad megfeledkezni a többi fegyvernem hőseiről sem” – húzta alá a hősökre való emlékezés fontosságát Keszthelyi dandártábornok.

A megemlékezés folytatásaként Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka felolvasta Petőfi Sándor: „Tiszteljétek a közkatonákat!” című versét.

Az Irinyi laktanyában felállított emlékműnél dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, Horváth Csaba alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese és a hősi halott tűzszerészek hozzátartozói koszorúkat és virágot helyeztek el.

A koszorúzást követően Mikus Tibor főhadnagy, katolikus tábori lelkész celebrált misét a hősi halottak tiszteletére.