Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden út Rómába vezet

Szöveg: Zsolnai Tamás ezredes | Fotó: MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred |  2023. május 8. 17:07

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred (32. TŐE) négyfős delegációja – az olasz fél meghívásának eleget téve – szakmai látogatáson vett részt Rómában, a 8. Lancieri di Montebello ezrednél.

2023.05.04. Szakmai látogatás Romában_Szurmay (6)

A római lándzsás alakulat többek között a budapesti ezred alaprendeltetésével megegyező, illetve ahhoz hasonló feladatokat lát el. A két ezred immár második alkalommal létrejött szakmai találkozója, melyen részt vett Zsolnai Tamás ezredes, a 32. Testőrezred parancsnoka, valamint Nagy Ernő és Gombos Endre századosok, továbbá Rikkers Attila törzszászlós, a kölcsönösség elvén alapult. Az olasz fél hasonló 2022 októberében érkezett hasonló látogatásra Budapestre.

A magyar delegáció tagjai több szakmai és kulturális bemutatón, eseményen részt vettek, többek között a köztársasági elnöki palotában, az elnöki díszőrség megtekintésén és a zenés őrségváltáson, illetve katonai eskün. Jártak a Svájci Gárdánál, az olasz haderő gránátos és gyalogsági múzeumaiban, a Haditengerészeti múzeumban, és sort kerítettek a 8. Lancieri di Montebello ezred meglátogatására.

Lehetőségük nyílt részt venni szentmisén a Szent Péter Bazilika magyar kápolnájában, és Türr István mellszobrának megkoszorúzásán. A szolgálati út során a delegáció hasznos információkat és tudást szerzett a vendéglátó ezred és az olasz haderő más alakulatai által végrehajtott díszelgő és katonai protokolláris feladatok szervezéséről, tervezéséről, gyakorlati végrehajtásáról. A magyar katonák kiemelt figyelemmel tájékozódtak az egyes napi feladatok és nemzeti események végrehajtásának, logisztikai biztosításának rendjéről, az állomány feladatra történő vezényléséről (kijelölés, szolgálat ellátása, váltás, pihentetés), valamint a kiképzés-felkészítés rendszeréről. Fontos gyakorlati tapasztalatokat szereztek a díszelgő szakmai feladatok végrehajtása, a tradíciók tisztelete, jelenkori viszonyok közöti megőrzése és fenntartása tekintetében.

2023.05.04. Szakmai látogatás Romában_Szurmay (1)

A római ezred katonái számos területen azonos gondolkodással, attitűddel rendelkeznek, valamint a közös történelmi szálak is erős kapcsolódási pontot jelentenek, amelyek egyre szorosabbá fűzik a 32. Testőrezred kapcsolatát a „lándzsásokkal”. A hasonló, több esetben teljesen azonos jellegű feladatok ellátása miatt nagyon hasznos volt részletesebben megismerni az ezred munkáját, alaprendeltetési feladatait. Az állandó díszőrségek, a katonai tiszteletadással történő állam- és kormányfői fogadtatások vonatkozásában több párhuzam is vonható a két ezred között. A magyar vendégeknek alkalmuk nyílt megtekinteni és szakmai egyeztetést folytatni tüzérségi dísztűz vonatkozásában, melynek bevezetése a Testőrezrednél is tervezett a közel jövőben.

A Svájci Gárdánál tett látogatás során megismerhették a gárdisták mindennapi szolgálatellátását, felkészítését, öltözetét, felszerelését és fegyverzetét, továbbá a 32. TŐE Rómába látogató tisztjei előzetesen egyeztették a Szentatya magyarországi látogatásának katonai protokolláris aspektusait.

A látogatás újabb mérföldkövet jelentett a két ezred kapcsolatában, sikerült még szorosabbra fűzni a szakmai együttműködést a már szinte „testvérezrednek” tekintett alakulattal. Egymás munkájának tisztelete, elismerése, az ezred parancsnoki állományával kialakult baráti viszony fontos része a fennálló kapcsolatnak, amely lehetőség szerint a jövőben magasabb szinten folytatódik tovább. A szakmai látogatás építő jellegű, jövőbe mutató tapasztalatcserét hozott, a magyar delegációnak lehetősége nyílt méltó módon reprezentálni az 32. TŐE alakulatát és tevékenységét.