Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fáklyásmenet

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. május 8. 19:07

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár hajózói a Blue Target 2023 elnevezésű gyakorlaton sikeres infracsapda-indítást hajtottak végre Tatárszentgyörgy térségében. A feladatot két H145M típusú többfeladatú katonai helikopterrel teljesítették: az egyik forgószárnyas szórta az infracsapdákat, míg a másik gépről – a katonai sajtó közreműködésével – a légtérből is dokumentálták a látványos mozzanatot.

MH_2023_5_borito

A gyakorlat további érdekessége, hogy magyar pilóták most először indítottak infracsapdákat H145M helikopterről. Az infravörös önirányítású légiharc-rakéták megtévesztésére szolgáló pirotechnikai eszköz alkalmazását elsősorban azért kellett dokumentálni, hogy a szolnoki hajózók a későbbiekben kielemezhessék a végrehajtás mikéntjét.

Az infracsapda sajátossága, hogy az indítást követően néhány másodpercig rendkívül magas hőmérsékleten, a megóvandó haditechnikai eszköznél erősebb infravörös sugárzást kibocsátva ég. Ez a berendezés a helikopterek önvédelmi rendszerének egyik alappillére, amely főként olyan, az ellenséges erők uralta műveleti területen nyújthat segítséget, ahol feltételezhető, hogy a katonai légi járművet irányított rakétákkal is célba vehetik.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 12-én, pénteken megjelenő számában!