Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenkivel tárgyalna az iraki győztes

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 28. 7:42

Allávi minden párttal tárgyalni kíván, hogy olyan kormányt alakítson, amely helyreállítja Irak szerepét az arab és iszlám világban. Ijád Allávi volt kormányfő, aki a legtöbb szavazatot szerezte a mostani választásokon, szombati sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy a vezetése alatt álló tömb nyitott a tárgyalásokra mindenkivel.

A március 7-én megtartott választásokon adatok szerint Allávi 91 mandátumot szerzett a parlament 325 helyéből, amivel első helyen végzett. A miniszterelnök kijelentette, hogy nem ismeri el választási vereségét, mert a választási bizottság által kihirdetett eredmények nem véglegesek. Jelezte, hogy bíróságon támadja meg a végeredményt.

Allávi a szunnita szavazóknak köszönheti győzelmét, akik elégedetlenek a jelenlegi kormánnyal, mert az szerintük felekezeti villongást szít, és túl szoros kapcsolatokat ápol a szomszédos Iránnal.

Allávi a jelek szerint nem vesztegeti idejét, máris bejelentette, hogy megbízta koalíciójának egyik képviselőjét a többi politikai párttal folytatandó tárgyalásokkal.

A parlament elnöke felszólította a parlamenti mandátumhoz jutott pártokat, hogy mutassanak “racionális és felelősségteljes" magatartást, és higgadtan vegyék tudomásul a választási eredményeket. Egyben arra kérte őket, legyenek rugalmasak, és gyorsítsák fel az új kormány megalakítását.

Pénteken, az eredmények kihirdetése előtt kevesebb mint egy órával két, egyidejű pokolgépes merénylet történt. 57-en meghaltak meg és 73-an megsérültek.