Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindig csapatban

Két év után újra amerikai parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 23. 8:54

Peder Söderström ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) első svéd parancsnoka átadta beosztását az amerikai Jason Mills ezredesnek, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőterén tartott ünnepségen, június 22-én.

DSC_0016

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) számos mérföldkövet ért el Söderström ezredes parancsnoksága alatt. A listán szerepel – többek között – a 2023 elején bekövetkezett pusztító földrengések utáni életmentő légi szállítás biztosítása Törökországba, valamint 2021-ben 2300 ember evakuálása az afganisztáni Kabulból.

„Ahogy sötétedett, ültem a pilótafülkében a kabuli reptéren, és néztem a számos nyomkövetőt, amelyek vízszintes vörös színnel festették be az eget, és arra gondoltam: ezért van olyan felszerelésünk, amilyen, és ezért végezzük azt a kiképzést, amit végzünk. A kézifegyveres tűz vagy a földi támadások kockázata ellenére a lehető leghosszabbra nyújtottuk a földi időt, hogy minél több utas felszállhasson a gépre. A csapatból senki sem habozott, hogy teljesítse a küldetést. Le voltam nyűgözve: így működik ez a program!" – mondta Söderström ezredes a kabuli mentőakcióról. Hozzátette: a Pápán állomásozó ezred mindig kiváló csapatmunkával érte el eredményeit.

DSC_0071

Utóda, Jason Mills ezredes a program 14 éves történetében az ötödik amerikai parancsnok lesz, miután két évig parancsnokhelyettesként szolgált a SAC-ben.

„Erősek vagyunk a sokféle hátterünk és tapasztalatunk miatt, agilisek vagyunk, így nem csak helyi, hanem globális válsághelyzeteket is támogatni tudunk, és azért kerültünk erre a helyre ebben az időben, hogy ne csak egymással, hanem nemzeteink és a világ küzdelmeivel és kihívásaival is törődjünk. Köszönöm a támogatást és a program iránti odaadást, és várom az elkövetkező sikereket. Az idő azonban nem áll meg. Most még itt vagyunk, aztán vissza kell térnünk a munkához" – szólt az ezredes beosztottjaihoz parancsnoksága első napján.

Az ünnepségen Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság vezető referense elismerést adott át a leköszönő parancsnoknak.

A (SAC) műveleti egységében, a Nehéz Légiszállító Ezredben kétévente történik parancsnokváltás, a szervezet többnemzeti szellemiségéhez hűen, nem követi egymást azonos nemzetiségű parancsnok.