Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éleslövészeten a tartalékosok

Szöveg: Józan Tímea hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 23. 10:01

„Piros zászló vonaláig előre!” „Harchoz!” „Tűz!” – vezényszavak és lövések hangja törték meg a Süttő település melletti lőtér csendjét június 20-án.

3

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 12. Területvédelmi Zászlóalj, ahogy eddig is folyamatosan, úgy most is kiképzést tartott azoknak az önkéntes tartalékos honvédeknek, akik Komárom-Esztergom vármegyében teljesítenek önkéntes katonai szolgálatot. Gépkarabély és pisztoly 1. számú békeműveleti és géppuska szakalap lőgyakorlatot hajtott végre az aktív és tartalékos állomány a Magyar Honvédségben rendszeresített különböző fegyverekkel. A biztonsági-, tűz- és környezetvédelmi szabályok ismertetése, illetve a parancs felolvasását, valamint a lőszerfelvételt követően, a katonák megkezdték az éleslövészetet, aminek fő célja a honvédek lőkészségének fejlesztése volt.

Vajda István önkéntes területvédelmi tartalékos őrmester, aki már öt éve szolgálja a hazát tartalékos katonaként, és aki elsők közt jelentkezett a 12. Területvédelmi Zászlóaljhoz, már a sokadik lövészetét hajtja végre. „Biztonsági szolgálatnál dolgozom, így könnyen össze tudom hangolni a szolgálatot a munkámmal is” – árulta el az őrmester.

6

Árva Laura önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető számára – aki először Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezett, ez év januárjától pedig önkéntes területvédelmi tartalékosként szolgál – nem idegen a lövészet. Az egészségügyi és a vegyivédelmi foglalkozások mellett, ez volt az egyik kedvenc kiképzési eleme. „Egyedül a CZ Bren 2-sel nem lőttem még, arra nagyon kíváncsi vagyok” – árulta el a tartalékos honvéd, aki jövőre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karát célozta meg.

Fekete László őrnagy, a 12. Területvédelmi Zászlóalj parancsnok-helyettese elmondta: a zászlóaljnak ez a negyedik lőgyakorlata ebben az évben.

A folyamatos kiképzés mellett, az alegység a nyár folyamán honvédelmi táborokat is szervez, valamint kijelölt állományával részt vesz a júliusban induló Moonstar 2023 gyakorlaton is.