Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindig töltött kézifegyvert kell hordaniuk a katonáknak Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 20. 17:18

Ezentúl mindig töltött kézifegyvert kell hordaniuk az Afganisztánban szolgálatot teljesítő külföldi katonáknak – adta hírül amerikai televíziós állomások értesüléseire hivatkozva augusztus 18-án, szombaton a dpa német hírügynökség.

A hírszolgálati iroda szerint az erre vonatkozó parancsot John Allen amerikai tábornok, a NATO vezette nemzetközi stabilizációs erő (ISAF) parancsnoka adta ki. A NATO így reagál azokra a támadásokra, amelyeket katonai vagy rendőri egyenruhába öltözött afganisztániak hajtottak végre a külföldi katonák ellen – emelte ki a hírügynökség. Emlékeztetett arra, hogy Afganisztánban az idén már 31 ilyen támadást követtek el, amelyekben 39 külföldi katonát öltek meg, míg tavaly 21 támadásban 35-öt.

A CNN amerikai hírtelevízió egy kabuli amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a töltött fegyverek viselésére vonatkozó parancsot már néhány napja kiadták. Korábban a katonáknak csak akció közben kellett a fegyvereiket megtölteniük, míg a katonai támaszpontokon csak az őrségnél volt töltött fegyver.

A dpa emlékeztetett arra, hogy a német ISAF-katonák már hosszabb ideje a táborukon belül is pisztolyt hordtak, míg az amerikaiaknál az étkezésnél is fegyver volt, és ezeket a fegyvereket most megtöltve kell hordaniuk.

Az NBC televízió forrás megnevezése nélkül arról is hírt adott, hogy ha amerikai katonák ezentúl az afganisztáni biztonsági erők fegyvereseivel találkoznak, akkor legalább az egyiküknek tüzelésre kész fegyverrel kell őrködnie, hogy bármelyik pillanatban használni tudja.

Az ISAF a külföldi katonák elleni afganisztáni egyenruhás támadások többségét nem arra vezeti vissza, hogy a tálibok beszivárogtak az afganisztáni fegyveres erők kötelékébe, hanem inkább olyan tényezőkre, mint a személyes gyűlölet vagy a stressz. Mohammad Omar molla, a tálibok vezetője viszont azt állítja, hogy a felkelők már ott vannak az afganisztáni biztonsági erők tagjai között.